czwartek, 5 lutego 2015

Gynura procumbens - Liście Bogów, Szpinak Długowieczności

English version

       KRÓTKA CHARAKTERYSTYKA

    Gynura procumbens jest pnączem popularnym w Południowo-wschodniej Azji i Afryce Środkowej. Jest ono tam wysoce cenione, ze względu na swoje zastosowanie medyczne i kulinarne, jednak prawie nieznane poza tymi regionami. Jako zioło znane jest dzięki swoim właściwościom przeciwcukrzycowym, przeciwnowotworowym i hipotensyjnym, ale posiada również wiele innych zalet. Jako warzywo porównywane jest często do szpinaku, stąd potoczne nazwy tej rośliny: Longevity spinach - Szpinak długowieczności, Mollucan spinach i Cholesterol spinach. W krajach anglojęzycznych popularna jest również nazwa Leaves of Gods - Liście Bogów. A oto niektóre z azjatyckich nazw Gynury procumbens: Sabungai, Kamangi ( Filipiny ), Paetumpung (Tajlandja), Sambung nyawa ( ,,Wydłużone życie'', - Indonezja), Deva raja, Akar sebiak, Kacham akar (Malezja), Chi angkam (Kambodża), Kim That Tai, Cai Tieu Duong, Tiem Vinh (Wietnam), Man san qui cao, Lam fei yip, Bai bing ca, Ping wo ju sam qi (Chiny). Roślina ta posiada również wiele łacińskich synonimów, m.in.: Senecio cacaliaster, Cacalia cylindriflora i Crassocephalum latifolium, ale  według mojej wiedzy, żaden z nich nie jest obecnie używany.
    Zarówno w internecie jak i u sprzedawców roślin na Filipinach, można często spotkać się z niewłaściwym nazewnictwem tej rośliny - Ashitaba lub Asitava. Jednak Gynura procumbens nie jest nawet spokrewniona z prawdziwą Ashitabą, którą jest Angelica keiskei.
   Gynura procumbens jest bardzo blisko spokrewniona z Gynurą bicolor - Szpinakiem Okinawskim, i czasem z nią mylona.

   
 
    UPRAWA

   Gynura procumbens jest tropikalnym, wieloletnim, pnączem, dziko porastającym łąki, oplatającym drzewa i krzewy na skrajach lasów, wzdłuż strumieni, oraz innych wilgotnych ale przepuszczalnych glebach, w półcienistych miejscach. Lubi żyzną glebę, na której jej pędy w krótkim czasie mogą osiągnąć długość sześciu metrów. Może również rosnąć w kiepskiej jakości, suchych glebach, w pełnym nasłonecznieniu, jednak jej wzrost będzie wtedy powolny. Roślina ta jest na tyle ciepłolubna, że nawet temperatury poniżej 5'C mogą wyrządzić jej krzywdę. Pomimo tego że jest to pnącze z natury, jego pędy nie są bardzo giętkie nawet w młodym wieku i przy regularnym ucinaniu czubków, może pozostać w formie niewielkiego krzewu. Gynura procumbens rośnie bardzo szybko, ale w hodowli pojemnikowej wymaga do tego regularnego podlewania i nawożenia ( oczywiście organicznego ). Świeże czubki pędów, lub same liście, zbierać można na okrągło, najlepiej tuż przed spożyciem. W celu ususzenia do ziołowej herbatki, zalecam zrywanie starszych liści. Zawierają one więcej substancji aktywnych i mniej wody niż młode liście, dzięki czemu łatwiej się je suszy.


             ZASTOSOWANIE KULINARNE

    Młode liście i pędy Gynury procumbens, są chrupiące i soczyste, ale nawet starsze liście nie są twarde i zazwyczaj są bardziej odżywcze, zawierając mniej wody. Mogą one być używane w taki sam sposób jak sałata, dodawane do kanapek lub spożywane w formie sałatek. Można je również wrzucić do miksera, same lub z innymi warzywami, aby otrzymać smaczny, zdrowy przecier. Wyciskanie i spożywanie samego tylko soku, uważam za marnowanie odżywczej pulpy. Szpinak długowieczności może być również przyrządzany jak zwykły szpinak, gotowany lub duszony na parze , dodawany do zup, gulaszy lub podsmażany. Suszone, lub świeże, pocięte liście i pędy, mogą być używane do zaparzania herbat ziołowych.


        ZASTOSOWANIE MEDYCZNE

   Świeże liście Gynury procumbens posiadają długą tradycję zastosowania medycznego w Południowo-wschodniej Azji. Używane są tam jako lek na cukrzycę, hiperlipidemię, nadciśnienie, raka, gorączki, wysypki, choroby dróg moczowych i nerek, stany zapalne, alergie, opryszczkę i infekcje wirusowe, migreny, zaparcia, reumatyzm i czerwonkę. Zioło to jest bogate w silnie przeciwutleniające flawonoidy i inne fenole, a także przeciwnowotworowe proteiny - peroksydazy. Zawiera również taniny, alkaloidy, saponiny, sterole i olejki eteryczne. Spożywanie kilku listków Gynury dziennie, obniża poziom cukru we krwi ( tylko u osób z podwyższonym poziomem ), ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Okłady ze zmiażdżonego ziela tej rośliny stosowane są na reumatyzm, bóle mięśni, wrzody, rany i stany zapalne skóry. Istnieje doniesienie o siedemdziesięcioletnim mężczyźnie, który wyleczył u siebie raka prostaty, pijąc codziennie herbatę ze Szpinaku długowieczności.         Informacja o tradycyjnym wykorzystywaniu tego zioła jako środka poronnego, w niektórych cześciach Azji, sugeruje jego silne przeciwskazanie dla kobiet w ciąży.




















        Źródła

,, Jamu: Ancient Indonesian Art of Herbal Healing'' - Susan-Jane Beers, Turtle Publishing 2013
,, Medicinal Plants of the Philippines '' - dr. Eduardo Quisumbing, Katha Publishing 1978

http://www.stuartxchange.com/Sabungai.html
http://www.gynuraonline.com/index.php/publications/
http://www.diabetes-living.org/natural_herbs_for_diabetes.html
http://myherbsweblog.blogspot.com/2011/01/sambung-nyawa-gynura-procumbens-lour.html
http://herbsarespecial.com.au/newsletters/newsletter-apr-10.html
http://www.backyardchickens.com/t/941174/gynura-procumbens-longevity-spinach
http://www.green-harmony.com/about_the_herb.html
https://www.youtube.com/watch?v=Wpq-BvjaCOA
http://barefootroamer-barefootroamer.blogspot.com/2011/10/the-medicinal-value-of-gynura-procumbens.html
http://seanile.blogspot.com/2011/10/gynura-procumbens-miracle-plant.html
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0068524
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12602932
http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/394865/
http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/13880200802179642?select23=Choose&
http://www.kjpp.net/journal/viewJournal.html?year=2007&vol=11&page=145
http://www.scialert.net/qredirect.php?doi=ajps.2010.146.151&linkid=pdf
http://www.scielo.br/pdf/clin/v66n1/v66n1a25.pdf
http://www.sma.org.sg/smj/4101/articles/4101a2.htm
http://www.ukm.my/jsm/pdf_files/SM-PDF-41-8-2012/05%20Chong%20Ching.pdf
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-59322011000100025
http://theoriginalcure.com/best-food/gynura-procumbens