poniedziałek, 2 maja 2016

Hibiscus acetosella - Żurawinowy Hibiskus

English version   

      KRÓTKA CHARAKTERYSTYKA

   Hibiscus acetosella jest uroczym wiecznieczerwonym-nigdyzielonym krzewem, pochodzącym ze Środkowej Afryki i rozpowszechnionym w wielu krajach tropikalnych i nietropikalnych (Odmiana o zielonych liściach i żółtych kwiatach również występuje, ale nie o niej będę tutaj pisać.). Jest to roślina wieloletnia, ale w rejonach gdzie występuje sezon bardzo zimny lub ekstremalnie suchy, występuje jako roślina jednoroczna.
   Kiedy ujrzałem ją po raz pierwszy, na północy Filipin, pomyślałem najpierw że to po prostu jeden z tych wielu modnych, stylowych, ozdobnych krzewów o czerwonych liściach. Kilka krzaczków rosło dosyć chaotycznie, zaniedbanie, blisko czyjegoś ogrodzenia. Nie wiedziałem więc czy zostały one tam posadzone, rozsiały się same z okolicznej hodowli, czy jak wiele innych interesujących, pięknych roślin na Filipinach - po prostu rosły na dziko. Nigdy wcześniej nie widziałem jednak żadnego Hibiskusa o czerwonych liściach, więc przykuło to moja uwagę. Naprawdę spodobał mi się jego wygląd, i zacząłem mieć nadzieję że jak wiele innych hibiskusów, może być on użyteczny nie tylko jako ozdoba. Wziąłem więc dwie z dziesiątek małych samosiejek rosnących wszędzie dookoła. Jakiś czas później zidentyfikowałem tą roślinę jako Cranberry Hibiscus - Żurawinowy Hibiskus.
   Byłem mile zaskoczony, dowiedziawszy się że jego liście są jadalne, i z rozkoszą odkryłem ich żurawinowo-szczawiowe połączenie smaku (i lekką śluzowatość). Roślina ta jest nawet popularnym warzywem w Brazylii, Kamerunie i Demokratycznej Republice Konga, dokładnie tak samo jak blisko spokrewniony Hibiscus sabdariffa ( Hibiskus Szczawiowy, Ketmia Szczawiowa ) jest w Indiach. To już prawie rok od tamtego momentu, i wciąż dziwię się, dlaczego do dzisiaj nigdy nie spotkałem się z Hibiskusem acetosella nigdzie indziej. Jest to bowiem jedna z tych roślin, które zasługują na największą, światową sławę. Jest pięknym krzewem o ciemno-czerwonych i burgundowych, przez cały rok liściach, co wspaniale kontrastuje z roślinami o zielonych liściach, a poza tym ślicznie kwitnie. I może nie każdy przepada za takim smakiem, ale dla mnie jest wyśmienity. Wysoce użyteczny i bardzo ozdobny przez cały czas - idealne połączenie. (Uaktualnienie grudzień 2017 - dorzucam trochę zdjęć. Ostatnio znajduję tą roślinę w licznych nowych miejscach, widać że jej popularność rośnie tak szybko i łatwo jak wschodzą jej nasiona. Mieszkańcy Filipin kochają tą roślinę za jej wdzięczny wygląd, ale wciąż większość z nich nie wie że jest ona jadalna)
    Niewiele jest informacji na temat zastosowania medycznego Hibiscusa acetosella. Myślę że zioło to ma o wiele więcej właściwości leczniczych niż te zanotowane, ale po prostu nikt dotychczas nie skupił się właściwie nad ich badaniem. Wszakże jego liście są pełne antocyjanów - jednych z najlepszych przeciwutleniaczy. Jednym z powodów słabej wiedzy na temat zalet zdrowotnych spożycia tego warzywa, może być jego dosyć krótka historia. Uważa się że roślina ta zrodziła się nie tak dawno temu, w wyniku hybrydyzacji (naturalnego zapylania krzyżowego a nie GMO) pomiędzy Hibiscus'em asper i Hibiscus'em surattensis, i po raz pierwszy opisana została w 1896r..
   Poniżej wymieniłem niektóre z potocznych nazw tej rośliny używane w różnych regionach : False Roselle, Red-leaved Hibiscus, African Rosemallow, Maroon Mallow, Red Shield Hibiscus (Angielski), Fausse oseille de Guinee (Francuski), Azedas (Portgalski), Thelele Yeni-Yeni (Thelele jest wspólna nazwą dla warzyw zawierających śluz) w języku Chewa, Limanda, Lumanda (Malawi), Musaayi (Uganda), Use-ua-ngojo (Angola), Kangao, Tongao (Kongo), Akese (Nigeria), Kololwe, Lumaka (Tanzania).



          UPRAWA I ZBIÓR

   Hibiscus acetosella jest wieloletnim ale krótkowiecznym krzewem, rosnącym również jako roślina jednoroczna w niektórych rejonach, gdzie zabójcze dla niego silne mrozy oraz ekstremalne susze występują corocznie. Posiada atrakcyjne, intensywnie czerwone licie, które z wiekiem stają się ciemniejsze i bardziej burgundowe. Sprawia to że krzew ten wspaniale urozmaica krajobraz, dodając do niego czerwieni przez cały okres wegetacji. Wymaga jedynie pełnego nasłonecznienia aby jego liście były wyraźnie czerwone, im mniej dostanie słońca, tym bardziej jego liście będą zielonkawe lub bronzowawe. Kwiaty pojawiają się na nim w okresie letnim, są czerwono-różowe, sporo jaśniejsze od liści. Istnieje również jego odmiana o zielonych liściach i żółtych kwiatach, jednak ze względu na swoją mniejszą atrakcyjność, nie jest ona tak popularna. Liście u młodych roślin mają jajowaty kształt z pofalowanymi brzegami, ale kiedy roślina zaczyna wytważać pąki kwiatowe liście zaczynają być klapowane niczym liście klonu. Hibiskus Żurawinowy może dorastać do ok. 2m wysokości, jego luźne pędy mają tendencję do uginania się, ale dzięki regularnemu przycinaniu można mu nadać charakter niewielkiego, zwartego krzaczka. Dzięki swojej giętkiej naturze, niegroźne są mu silne wichury. Często sadzony jest na ozdobne żywopłoty. Jest również uprawiany jako warzywo na skalę komercyjna, na terenach o niskich i średnich wysokościach n.p.m..
   Lubi wilgotną ale dobrze przepuszczalną glebę. Najbójniej rośnie w półcieniu, ale lubi również pełne nasłonecznienie i nie toleruje silnego cienia. Hibiscus acetosella potrafi rosnąć na każdym typie gleby, ale dla najlepszego wzrostu należy mu zapewnić dużą ilosć kompostu. Krótkotrwałe susze i silne upały nie są mu straszne, ale temperatury ok. -10'C są dla niego zabójcze. Jeśli próbujesz uprawiać ten krzew w ogrodzie o klimacie umiarkowanym, i wygląda na to że przemarzł, daj mu trochę czasu na wiosnę, ponieważ jest szansa że odbije od korzeni. Pomimo że nie posiadam ani doświadczenia ani informacji na temat hodowli Hibiscusa acetosella jako rośliny doniczkowej. Wierzę że może być on z łatwością utrzymywany jako roślina domowa w ten sam sposób jak wiele innych gatunków Hibiskusa jest obecnie. Krzew ten może być rozmnażany z nasion lub z sadzonek. Na skalę komercyjną Hibiskus Żurawinowy jest zazwyczaj wysiewany w rzędach, a po osiągnięciu ok. 25cm, część roślin jest wyrywana z korzeniami. Daje to więcej przestrzeni dla pozostałych roślin, z których później, jedynie szczyty pędów są zbierane. Jego wysoka odporność na nicienie Meloidogyne, sprawia że jest on doskonały do uprawy w miejscu po pomidorach i innych warzywach z rodziny psiankowatych podatnych na te szkodniki korzeni.
   W rejonach tropikalnych Żurawinowy Hibiskus może być zbierany praktycznie przez cały rok. W celu komercyjnym ścinane są całe szczyty pędów, co jest łatwiejsze i sprawia że pozostaje on dłużej świeży. Ale na użytek domowy, najlepiej jest zbierać same liście i młode czubki pędów, które są naprawdę miękkie. Kwiaty są również jadalne i najlepiej zbierać je tuż po rozwinięciu.


   
        ZASTOSOWANIE KULINARNE

    Młode liście i czubki pędów Żurawinowego Hibiskusa, są delikatne, chrupiące, śluzowate i kwaśne niczym połączenie Żurawin i Szczawiu. Mogą być spożywane na surowo, i stanowią wspaniały dodatek do sałatek, kanapek, i soków przecierowych z owoców lub warzyw. Jeśli chodzi o gotowanie, to używać ich można jako substytut Szczawiu, dodając do zup, gulaszy, dań typu stir-fry, lub gotować na parze niczym szpinak. Wiele osób lubi je w potrawach ze względu na ich ładną czerwień, która nie znika pod wpływem gotowania. Kwiaty mogą być używane w ten sam sposób, są one bardziej śluzowate, chrupiące, ale szybko wiotczeją, i nie posiadają tak przyjemnie kwaśnego smaku za to nieco więcej słodyczy.
  W Afryce Południowej, młode liście Hibiscusa acetosella, używane są do wyrobu ciast, podobnych do ciast z rabarbarem, a młode kielichy kwiatowe przetważane są na dżemy, ale osobiście uważam że kwiaty nadają się na konfitury najbardziej. Starsze, twardsze liście i kielichy kwiatowe, mogą być używane na świeżo (posiekane lub zozdrobnione), lub ususzone (i pokruszone), do zapażania smacznej ziołowej herbatki, o kwaskowatym, owocowym smaku (podobnym do smaku Herbaty Hibiskusowej z suszonych kielichów kwiatowych Hibiscus'a sabdariffa). Jeśli chcielibyście spróbować ciekawych, oryginalnych przepisów z użyciem tego warzywa, polecam poszukać Indyjskich przepisów zawierających Hibiscus sabdariffa, i użyć liście H. acetosella jako substytut. Tak jak na przykład w tym przepisie na chutney .
   Każde 100g liści Hibiscusa acetosella dostarcza ok. 42 Kcal, zawiera 2,88g protein, 1,45g błonnika pokarmowego, 0,46 tłuszy, 7,49 węglowodanów, 67mg witaminy C i 3409µg beta-karotenu. Ze względu na zawarty w liściach kwas szczawiowy, nie powinny one być spożywane na surowo w nadmiarze, oraz unikane przez osoby cierpiace na kamienie układu moczowego. Gotowanie i blanszowanie na parze, znacznie obniża zawartość kwasu szczawiowego w warzywach.

 
           ZASTOSOWANIE MEDYCZNE

   Hibiscus acetosella jest bardzo słabo zbadanym ziołem jeśli chodzi o testy laboratoryjne i kliniczne, ale jego właściwości lecznicze zaobserwowane zostały w krajach centralnej Afryki, i obecnie wykorzystywane są tradycyjnym lecznictwie wielu krajach afrykańskich oraz Brazylii. W medycynie ludowej, liście i nasiona używane są w celu pozbycia goraczki, bólów głowy, reumatyzmu, stanów zapalnych, zapalenia spojówek, hemoroidów, nowotworów, zwalczania grzybic skóry, wrzodów i ropni. Liście, kwiaty i kielichy kwiatowe, używane są przy dolegliwościach serca i nerwów, jako środek moczopędny, uspokajający, przeciwszkorbutowy, odkażający jelita i stymulujący produkcję mleka u karmiacych matek. Zawierają one antocyjany, polifenole, rutynę, hyperoside, witaminę C, beta-karoten, kwasy - rozmarynowy, kawowy, chlorogenowy i szczawiowy.
   Odwary z liści Żórawinowego  Hibiskusa są spożywane w Ugandzie przy anemii i jako tonik oczyszczający krew. W Angoli napary z liści pite są jako tonik po gorączce oraz lekarstwo na anemię. W Nigerii nazywany jest on Akese i jego liście spożywane są podczas czerwonki, oraz w celu regulacji zabóżeń menstruacyjnych i problemów poporodowych. Odwary z Hibiscusa acetosella w połączeniu z Dioclea saramentosa i Sesamum indicum pite są podczas bolesnych menstruacji. W Demokratycznej Republice Konga, spożywanie Żórawinowego Hibiskusa jako warzywa, przypisywane jest przez pracowników służby zdrowia dla cukrzyków. W zachodniej Afryce, dzieci z bólami ciała, myte są w wodzie do której wrzucone były zmiażdzone liście tego zioła.
   Badania przeprowadzone na myszach wykazały przeciwmutagenny i reperujący DNA wpływ małych dawek Hibiskusa acetosella, ale także wskazały potencjalną hepatotoksyczność wysokich dawek. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego spożywanie surowych liści Żurawinowego Hibiskusa powinno być umiarkowane, oraz unikane przez osoby z kamieniami układu moczowego. Gotowanie i blanszowanie znacznie obniża zawartość kwasu szczawiowego.
 
















   























     Powiada się że ,, jesteś tym co jesz ''. Nigdy wcześniej nie widziałem tak czerwonej gąsiennicy, dlatego zgaduję że zawdzięcza ona swoją barwę hibiskusowej diecie.














      Źródła

,, Vegetables '' - G. J. H. Grubben, PROTA 2004
,, Outlines and Pictures of Medicinal Plants from Nigeria '' - Tolu Odugbemi, Tolu Odugbemi 2008
,, Chewa Medicinal Botany : A Study of Herbalism in Southern Malawi '' - Brian Morris, LIT Verlag Munster 1996
,, CRC World Dictionary of Medicinal and Poisonous Plants '' - Umberto Quattrocchi, CRC Press 2012

https://www.facilities.fsu.edu/sights/?p=372
http://web2.sbg.org.br/congress/sbg2008/pdfs2012/MU9.pdf
http://scholarsresearchlibrary.com/JNPPR-vol4-iss3/JNPPR-2014-4-3-1-12.pdf
http://www.plantsjournal.com/vol1Issue1/Issue_sep_2013/4.1.pdf
https://ethnobiomed.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13002-015-0077-4
http://www.jebas.org/00300311062015/10.18006_2015.3(3).275.280.pdf
http://oaji.net/articles/2016/1335-1455273434.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/Hibiscus_acetosella
http://ugmed.weebly.com/plants--medicinal-power.html
http://homesteadingthebackforty.blogspot.com/2009/08/false-rosellecranberry-hibiscus-update.html
http://docsdrive.com/pdfs/medwelljournals/aj/2011/134-144.pdf
https://ethnobiology.org/sites/default/files/pdfs/JoE/4-1/Morris1984.pdf
http://academicjournals.org/article/article1408367716_Andabati%20and%20Muyonga.pdf

czwartek, 21 kwietnia 2016

Blumea balsamifera - Sambong, Kamfora Ngai, Blumea balsamiczna

English version

    KRÓTKA CHARAKTERYSTYKA

  Blumea balsamifera jest wieloletnim, bujnym krzewem występującym naturalnie w całej Południowo-zachodniej Azji. Jest ona również często uprawiana, zarówno przydomowo jak i na skalę komercyjną, ze względu na jej powszechne stosowanie w ziołolecznictwie. Zioło to posiada wieloletnie tradycje zastosowania w systemach medycznych Chin, Wietnamu, Tajlandii, Indii, Indonezji, Filipin i innych tropikalnych i subtropikalnych krajach tego rejonu świata. Roślina ta posiada wiele właściwości leczniczych i znana jest jako źródło olejku eterycznego bogatego w borneol - związek chemiczny podobny do kamfory, ale uznawany od niej za szlachetniejszy. Olejek otrzymany z Blumey balsamifery (poprzez destylację), nazywany jest Ngai Camphor - Kamfora Ngai i uznawany jest za posiadający lepsze właściwości niż olejek kamforowy pozyskiwany z Cinnamomum camphora, przez co jest od niego wyżej ceniony. Nie posiada on jednak tak wysokiej oceny jak olejek kamforowy otrzymywany z drzew Dryobalanops spp.. Liście Blumey balsamifery zanajdują się jako surowiec leczniczy w Nederlandzkiej Farmakopei, Famakopei Indii i Chińskiej Materia Medica, używane są zarówno w systemie Ajurwedy jak i Unani.
    Istnieje kilka gatunków Blumey posiadających udokumentowane właściwości medyczne, jak Blumea lacera, Blumea axillaris, Blumea lanceolaria, Blumea laciniata, Blumea densiflora, wszystkie one są stosowane w tem sam sposób co Blumea balsamifera, będąca najbujniej rosnącym i najbadziej aromatycznym gatunkiem Blumey. Zanim roślina ta została nazwana jako Blumea balsamifera, znana była już pod nazwą Conyza balsamifera, posiada ona również inne synonimy, takie jak Pluchea balsamifera, Baccharis salvia, Blumea grandis, Conyza appendiculata i można by wymienić więcej, ale żadne z tych nazw nie są obecnie używane.
   A oto niektóre z potocznych nazw B. balsamifera używane w różnych krajach, rejonach i językach : Ngai Camphor Plant, Nagi Camphor, Blumea Camphor, Camphor Plant (Angielski), Camphrier (Francuski), Poung-ma-theing, Phone-ma-thien, Hpone-mathein (Mjanma), Bai Mat (Kambodża), Cai dai be (Wietnam), Nat (Laos), Nat-yai (Tajlandia), Ai na xiang, Pen tsao (Chiny), Chapa, Bonga Chapa (Malay), Kukundara, Kukkuradru, Kukudru, Gangaapatri (Ayurveda, Sanskryt), Kakarondaa (w medycynie Unani), Kukronda, Kakoranda (Hindi), Bhambuda, Bhamaruda (Marathi), Kukur-soka, Kuk-sungh (Bengali), Mugongre (Assam), Sembung Utan (Sundanese), Sembung, Gatnung (Javanese), Sembung, Capa (Indonezyjski), Sambong (Tagalog), Lakadbulan (Bikol), Alibon (Visayan), Sobsob (Ilokano).


        UPRAWA

  Blumea balsamifera jest wieloletnim, wieczniezielonym krzewem o silnych, wznoszących się pędach i dużych podłużnych lisciach (do 40cm długosci). Jej wygląd jest na tyle atrakcyjny, że nawet pomijając zastosowanie użytkowe tej rośliny warto hodować ją dla samej ozdoby. Liście i młode pędy całe pokryte są delikatnymi, gęstymi, białymi mikro włoskami, ale rośliny rosnące w naturze na nizinach mają zazwyczaj bardziej gładkie liście od pluszowych liści krzewów rosnących w górach (roślina ta rośnie na wysokościach do 2200m npm.). Sambong występuje naturalnie w rejonach tropikalnych i subtropikalnych, na obrzeżach lasów, wilgotnych brzegach rzek, jak i suchych terenach porośniętych jedynie trawami, ale kiepsko znosi zacienienie i im mniej ma słońca tym mniej aromatu w liściach.
   Przy regularnym przycinaniu roślina ta może pozostać niewielkim krzewem, ale w naturze w przeciągu zaledwie kilku lat zamienia się ona w małe drzewko, o ok. 4m wysokości i czasem nawet takiej samej średnicy. B. balsamifera często opanowuje tereny regularnie pustoszone przez pożary, ponieważ nowe pędy wybijają od korzeni, odbudowując spaloną naziemną część rośliny. Daje to nieco nadziei że starsze, silniejsze rośliny mogłyby przezimować w polskich ogrodach przy odpowiednim okopczykowaniu, nawet jeśli cała część naziemna przemarźnie. Krzew ten bowiem nie lubi niskich temperatur i już kilka kresek poniżej 0'C może być dla niego zabójcze. Niegroźne mu są z kolei żadne upały ani piekące słońce, roślina ta przetrwa nawet długotrwałe susze, ale może czasowo zgubić wszystkie liście.
   Blumea balsamifera może być rozmnażana z nasion, sadzonek oraz poprzez odkłady. Liście mogą być zrywane w dowolnym czasie wedle potrzeby, ale za najlepszy okres do zbiorów uważa się okres przed kwitnieniem. Można również ścinać całe pędy co jest dogodne ponieważ łatwiej jest powiesić je do suszenia. Na skalę komercyjną czasem nawet całe młode rośliny są wyrywane.
   Olejek eteryczny otrzymywany z tej rośliny używany jest do okadzania składowanych ziaren kukurydzy przeciwko Wołkom kukurydzianym (Sitophilus zeamais), liście i korzenie używane są jako pestycyd przeciwko insektom z rodziny Skoczkowatych żerujacym na liściach ryżu, oraz spokrewnionym z mszycami Spiralling Whitefly (Aleurodicus disperses), a także do zwalczania grzybic.


          ZASTOSOWANIE KULINARNE

   Na Filipinach napary z suszonych lub drobno posiekanych śweżych lisci Blumey balsamifera, spożywane są jako substytut herbaty. Osobiści uważam że najlepsze są te ze świeżych młodych liści, ponieważ są bardziej aromatyczne od tych z suszonych liści i mniej gorzkie od tych ze starszych świeżych liści. W Indiach w rejonie Assam, ze świeżych liści sporządza się pikantną pastę typu czutni (chutney - używane często jako dodatek do mięs lub ziemniaków), nazywaną Shaphinyaba (Szapinjaba), zarówno suszone jak i świeże liście używane są również jako gorzka, aromatyczna przyprawa stosowana podobnie do Szałwi i Bylic.


       ZASTOSOWANIE W AROMATERAPII

   Olejek eteryczny destylowany z ziela Blumea balsamifera nie jest popularny w zachodniej aromaterapii i nie widnieje w tematycznym piśmiennictwie. Pomimo że w niektórych źródłach zapisana jest wzmianka o Kamforze, to jest to Olejek Kamforowy (Camphor oil) destylowany z drzewa Cinnamomum camphora, Kamfora Ngai (Ngai Camphor) pozyskiwana z B. balsamifera nie jest nigdzie wymieniana.        Jednak olejek eteryczny z Blumey balsamifera był zawsze ważnym środkiem stosowanym medycznie w wielu krajach Południowo-wschodniej Azji. Posiada on żółty lub bronzowo-żółty kolor, oraz zbliżony do kamfory ale odmienny, silny zapach, powodowany głównie przez wysoką zawartość związków chemicznych borneolu i camphory. Jest on olejkiem delikatnie rozgrzewającym, relaksującym ale jednocześnie lekko pobudzającym. Rozszerza oskrzela, oczyszcza organizm z toksyn, pobudza krążenie i obniża ciśnienie krwi, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie, obniża podwyższoną tempeaturę i przynosi ulgę w bólu, pobudza trawienie, pomaga w pozbyciu się kaszlu oraz bezsenności. Kamfora Ngai stosowana może być na opażenia, rany (ale nie otwarte), blizny, opuchliny, choroby skórne, obolałe ścięgna, ukąszenia i użądlenia.


          ZASTOSOWANIE MEDYCZNE

   Blumea balsamifera od stuleci używana jest w tradycyjnym lecznictwie, w wielu krajach Południowo-wschodniej Azji, gdzie obecnie jest popularnym środkiem medycznym stosowanym we współczesnym ziołolecznictwie jak i również medycynie konwencjonalnej. Niemal każdy kraj tego regionu ma swój wkład we współczesne badania właściwości tego zioła, jako że w ostatnich latach przeprowadzono sporo testów laboratoryjnych dotyczących jej leczniczego działania. Liście Blumey balsamifera są powszechnie dostępne w postaci torebek herbaty, szczególnie na Filipinach, gdzie pod nazwą Sambong jest jedną z najpopularniejszych herbatek ziołowych. Sambong należy do listy 10 ziół leczniczych, zatwierdzonych przez Departament Zdrowia Filipin, promowanych do samodzielnego użytku domowego. W wydanej w 1992 roku broszurze napisano - ,, Wskazany głównie jako środek moczopędny. Polecany dla osób z obrzękami, podwyższonym ciśnieniem krwi i dolegliwościami nerek. Testy kliniczne dowodzą podobnych efektów do Furosemide.'', ,, Gotój 4 łyżki stołowe pokruszonych, ususzonych liści (6 łyżek posiekanych świeżych liści) w dwóch szklankach wody przez co najmniej 15 minut. Ostudź, odcedź i podziel odwar na trzy części. Pij po jednej części trzy razy dziennie.''
   W wydanej w 1903 roku książce ,, Materia Medica of India and Their Therapeutics '', Blumea Balsamifera została opisana jako ,, Nowy substytut chininy. Nie wywołuje dolegliwości głowy, takich jak dzwonienie w uszach, głuchota i czasowe majaczenie. Podawany przy reumatyźmie, rwie kulszowej, nerwobólach i ogólnym złym samopoczuciu. W reumatyźmie, szkarlatynie, błonicy itp., podawana jest do czasu wystąpienia pocenia i urynacji.''
   W Chinach B. balsamifera uważana jest za zioło rozgrzewające żołądek i śledzionę, eliminujące wilgoć, usuwające flegmę, wiatropędne, powstrzymujące krwawienie, przynoszące ulgę w bólu i usuwające toksyny.
 

   Liście Blumey balsamifera zawierają ok. 0.5% olejku eterycznego, którego głównym składnikiem jest zazwyczaj l-borneol (do ok. 57%), borneol jest blisko pokrewny do camphory i z łatwością może być do niej utleniony. Pozostałe istotne składniki olejku Kamfory Ngai to : camphor, isoborneol, 1,8-cineole, beta-caryophyllene, caryophyllene oxide, 4-terpineol, alfa-terpineol, limonene, beta-eudesmol, beta-camphene, ledol, phytol, guaiol, karwakrol i myrcene, ilości tych składników znacznie się różnią procentowo w olejkach wydestylowanych z roślin B. balsamifery rosnących w różnym środowisku i zbieranych o różnych porach roku (szczególnie camphor, od 0 do 75%). Roślina ta zawiera również flawonoidy (kwercetynę, rhamnetin, tamarixetin, luteolin, blumeatin, velutin, ombuine, dihydroflavonols), seskwiterpeny, sesquiterpene lactones, sesquiterpene alkohol, palmitic acid, myristic acid, dimethyl ether, pyrocatechic tanins, glikozydy, karoteny, kumaryny (umbarlliferone, hydanngetin), saponiny i sterole (stigmasterol, beta-sitosterol, daucosteol).
   Działanie medyczne Blumey balsamifera opisuje się jako ściągające, wykrztuśne, poprawiające pracę układu oddechowego i trawiennego, wiatropędne, przeciwskurczowe (ale zwężające włókna mięśni, błon śluzowych i innych tkanek), przeciwutleniające, napotne, przeciwgorączkowe, moczopędne, antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwrobacze, antymutagenne, owadobójcze, lekko stymulujące, hipotensyjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, antyangiogenne, ochraniające wątrobę i hamujące rozwój komórek raka wątroby, przeciwnowotworowe, przeciwmalaryczne, wspomagające gojenie ran i obniżające poziom cukru we krwi.
 
    Odwary i napary sporządzane są ze wszystkich części rośliny Blumea balsamifera (ale głównie z  liści), spożywane są one w celu leczenia takich schorzeń jak : przeziębienie, grypa, zapalenie zatok, w celu usunięcia flegmy i ulgi w kaszlu, reumatyzm, artretyzm, zakażenia układu trawiennego, bóle brzucha, cholera, niestrawność, biegunka, czerwonka, kolka, wrzody, cukrzyca, nadciśnienie, dolegliwości układu oddechowego, bronchit, astma, obrzęki, kamienica nerkowa, infekcje układu moczowego, rzeżączka, gorączka, malaria, świerzb, wypryski skórne, grzybice skóry, beri-beri, lumbago, choroba Parkinsona, bóle głowy, ból zęba, bezsenność, w celu pozbycia pasożytniczych robaków m.in. tasiemca, leucorrhea (białe upławy), menorrhagia (obfite, przedłużone krwawienie miesiączkowe) i przy silnych bólach menstruacyjnych, a także jako antidotum na ukąszenia węży i użądlenia skorpionów.
   Okłady ze zmiażdżonych liści Blumey balsamifera, świeżo wyciśnięty sok lub proszek z suszonych liści, aplikowane są bezpośrednio na skórę w dolegliwościach takich jak swędzenie, wrzody, ropienie, stany zapalne skóry, hemoroidy, rany (ale nie otwarte), oparzenia, opuchnięcia, świerzb, grzybice skóry, lumbago, bóle stawów, artretyzm, reumatyzm i choroby kości. Odwary z liści Sambong są także używane do okładów i obmywania przy powyższych schorzeniach. Alkoholowe nalewki są również sporządzane do zastosowania na reumatyzm.

  W Indochinach uważa się że wdychany dym z palnych liści Blumey balsamifera, przywraca normalną pracę układu oddechowego. Na Filipinach liście spalane są na węglach, aby produkować dym do inhalacji przeciw astmie, w tym celu dodaje się czasem również ziele Euphorbia hirta (która zwana jest po angielsku Asthma weed - ziele na astmę). W Bangladeszu B. balsamifera używana jest to okadzania przy reumatyźmie i bólach głowy. W Tajlandii z liści Sambong sporządza się papierosy, pali się je w celu ulgi przy zapaleniu zatok. Dym ten odstrasza również insekty. Liście Blumey mogą być również używane do inhalacji parowych, pomocnych na bóle głowy, zapalenie zatok, problemy oddechowe, przeziębienia itp..
   W Indiach zioło to nazywane jest Kukundara i używane jest jako środek uspokajający w przypadkach nadmiernego podniecenia i bezsenności. Sok wyciśnięty z liści używany jest do nakrapiania oczu przy chronicznym zaropieniu.W Mjanmie sok z liści używany jest podczas malarii jako krople do oczu oraz pity w dawkach 20-60ml. W Bengalu sproszkowane liście Blumey wdychane są jako tabaka oraz spożywane z masłem podczas choroby nosa ,,Ahwah'', wywołującej silną gorączkę i bóle pleców. Na Filipinach zmiażdżone liście przykłada się na czoło w celu uśnieżenia bólu głowy.
   Blumea balsamifera jest również używana do przygotowywania aromatycznych kąpieli, pomocnych przy reumatyźmie, lumbago, rwie kulszowej i dolegliwościach układu oddechowego. Napary używane są do kąpieli podczas porodu, po porodzie oraz dla łagodzenia skóry małych dzieci. Odwary z liści i korzeni pite są jako środek poporodowy. Liście używane są także do okadzania nad macicą w celu szybkiej inwolucji poporodowej. Sambong używany jest również do uśmieżania poporodowych bóli stawów. Świeże, zmiażdżone liście w połączeniu z olejkiem kokosowym, używane są do nacierania brzucha, dzieci cierpiących na gazy żołądkowe.
   Blumea balsamifera jest tradycyjnie stosowana jako środek antykoncepcyjny, działanie to zostało potwierdzone testami na myszach, dlatego kobiety w ciąży powinny tego zioła unikać.
 



























 
        Źródła

,, Medicinal Plants of the Philippines '' - dr. Eduardo Quisumbing, Katha Publishing 1978
,, Useful Plants of the Philippines '' Volume 3 - William H. Brown, Acorn Press 1950
,, CRC World Dictionary of Medicinal and Poisonous Plants '' - Umberto Quattrocchi, CRC Press 2012
,, Plant Resources of South - East Asia  No 19  Essential-oil plants '' - L.P.A. Oyen and Nguyen Xuan Dung, PROSEA Bogor Indonesia 1999
,, Common Medicinal Plants of the Cordillera Region '' - Leonardo L. Co, CHESTCORE Baguio City 2011
,, Dragon's Brain Perfume : An Historical Geography of Camphor '' - R. A. Donkin, BRILL 1999
,, Uses and Abuses of Plant-Derived Smoke '' - Marcello Pennacchio, Lara Jefferson, Kayri Havens, Oxford Unifersity Press 2010
,, Indian Medicinal Plants : An Ilustrated Dictionary '' - C.P. Khare, Springer Science & Business Media 2008
,, Mansfeld's Encyclopedia of Agricultural and Horticultural Crops '' - Peter Hanelt, Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research, Springer Science & Business Media 2001
,, Taiwanese Native Medicinal Plants '' - Thomas S. C. Li, CRC Press 2006
,, Myanmar Medicinal and Pharmaceutical Industry Handbook '' - IBP Inc. 2015
,, Chinese Medicinal Herbs '' - Shizhen Li, Porter Smith, George Arthur Stuart, Courier Corporation 2003
,, Medicinal Plant Research in Asia - Volume 1 '' - P.A. Batugal, J Kanniah, Lee SY, J.T. Oliver, Bioversity International 2004
,, Indian Materia Medica '' - Dr. K. M. Nadkami, Popular Prakashan 1996
,, Madras Quarterly Jurnal of Medical Science '' - Gants Bros 1860
,, Materia Medica of India and Their Therapeutics '' - Rustomjee Naserwanjee Khory, Nanabhai Navrosji Katrak, Caxton Work 1903

Blumea balsamifera—A Phytochemical and Pharmacological Review
RP-HPLC Analysis of Quercetin in the Extract of Sambong (Blumea balsamifera (L) DC) Leaves
http://www.tuninst.net/MP-KS/Compositae/Compositae.htm
http://old.tcmwiki.com/wiki/blumea-balsamifera
http://www.mpbd.info/plants/blumea-balsamifera.php
http://jtrolis.ub.ac.id/index.php/jtrolis/article/viewFile/96/128
http://www.academicjournals.org/article/article1380633285_Saewan%20et%20al.pdf
http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1271/bbb.70586
http://www.stuartxchange.org/Sambong.html
http://www.globinmed.com/index.php?option=com_content&view=article&id=79078:blumea-balsamifera-linn-dc&catid=704:b
http://www.asianjournalofchemistry.co.in/User/ViewFreeArticle.aspx?ArticleID=26_5_12
http://www.ingentaconnect.com/content/jpgr/jpgr/2012/00000013/00000004/art00033
http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/14786419.2010.485573?redirect=1
http://www.hindawi.com/journals/jchem/2013/289874/
http://rdo.psu.ac.th/sjstweb/journal/33-6/0125-3395-33-6-693-697.pdf
http://blendingflavours.blogspot.com/2015/05/mugongreblumea-balsamifera.html
http://search.proquest.com/openview/0458ee38cec00e60aa310988a1b8e953/1?pq-origsite=gscholar
http://web.usm.my/mjps/mjps01002003/mjps01002003_5.pdf
http://www.jstor.org/stable/4118498?seq=1#page_scan_tab_contents
http://www.nzdl.org/gsdlmod?e=d-00000-00---off-0cdl--00-0----0-10-0---0---0direct-10---4-------0-1l--11-en-50---20-about---00-0-1-00-0--4----0-0-11-10-0utfZz-8-00&cl=CL1.184&d=HASH01f3c8b385dc51562abda224&gt=2
http://www.lvyinbio.com/plant-extract/blumea-oil/