wtorek, 2 lutego 2021

Abelmoschus manihot - Aibika, Piżmian maniokowy


      KRÓTKA CHARAKTERYSTYKA

    Abelmoschus manihot jest wieloletnim krzewem z grupy hibiskusów należącej do rodziny ślazowatych. Prawdopodobnie pochodzi z tropikalnych i subtropikalnych terenów południowych i wchodnich części Chin, i stamtąd został przeniesiony na północ Indii i do Azji Południowo-wschodniej. I obecnie jest uprawiany i często również rośnie na dziko w regionie Azji Południowej od Indii i Sri Lanki, przez Mjanmę, Tajlandję, Indonezję, Filipiny po Melanezję, Polinezję i północną część Australii. Przywieziony został również na niektóre regiony Afryki i Ameryki Południowej.
   Jest on powszechnie uprawiany jako warzywo liściaste, are często również w celach zastosowania leczniczego i czasami jako roślina ozdobna, ze względu na wdzięk jego dużych żółtych kwiatów. Jest to wysoce polimorficzny gatunek, jako że forma jego liści może być od klonowej z lekkimi wcięciami po palmiastą, lub mieć nawet wąski kształt grotu. I nawet na jednej roślinie znaleźć można liście znacznie różniące się ksztaltem. Wysoka liczba różnie wyglądających kultywarów Abelmoschus'a manihot, jest głównie spowodowana faktem że udomowione rośliny tego gatunku łatwo krzyżują się z dziki formami A. manihot, jak i również z innymi gatunkami z rodzaju Abelmoschus. Do których między kilkoma innymi należą gatunki Abelmoschus esculentus i Abelmoschus caillei, których niedojrzałe owoce nazywane Okra są popularnym warzywem w wielu rejonach na świecie. 
   Popularność Abelmoschus'a manihot jest o wiele mniejsza, ponieważ jest on mało znany poza Południowo-Wschodnią Azją i Oceanią. I nawet tam pozostaje on mało znany w wielu częściach tych rejonów. Ale u niektórych społeczności Indonezji, Papui Nowej Gwinei, Vanuatu, Samoa i Fiji, jest to jedno z najczęściej używanych warzyw liściastych. Hodowane w prywatnych ogródkach warzywnych lub zbierane ze stanu dzikiego, ale czasami również uprawiane na plantacjach, i często sprzedawane na lokalnych straganach w formie pęków całych pędów z liśćmi. Plantatorzy na Fiji eksportują nawet świeże liście A. manihot do Kanady i mrożone do Nowej Zelandji, Australii i USA, gdzie są one wysoce cenione głównie przez emigrantów z wysp Pacyfiku, tęskniących za swoimi tradycyjnymi składnikami potraw.

   Pomimo że właściwości lecznicze Abelmoschus manihot są mniej znane niż jego wysoka wartość odżywcza. Dla wielu społeczności jest to wysoce cenione zioło lecznicze, i jego liście są spożywane jako lek na wiele chorób, od problemów żołądkowych, dolegliwości układu moczowego po gorączki, bóle głowy i nowotwory. W Chinach kwiaty Abelmoschus'a manihot używane były od stuleci do leczenia nawet najpoważniejszych dolegliwości nerek. Opisane zostały w dwóch najstarszych księgach klasychnej Chińskiej Medycyny, zatytułowanych Jia You Ben Cao (połowa XIw.) i Ben Cao Gang Mu (1578), i oficjalnie umieszczone w edycji Chińskiej Farmakopei z 2015.

   Abelmoschus manihot był również używany w Chinach przez stulecia jako składnik do produkcji papieru. Obecnie śluzy z tej rośliny są wciąż używane w Japonii do produkcji specjalnego typu papieru nazywanego Washi, i w Korei tradycyjnego papieru zwanego Hanji.
 

   A oto niektóre z potocznych nazw używanych dla tej rośliny : Aibika, Aigiri, Gogae, Kabul (Papua Nowa Gwinea), Gedi, Degi, Sarolo (Indonezja), Jungli Bhindi (Hindi), Raan Bhendi (Marathi), Usipak (Assamese), Kantalo Bhende (Gujarati), Phuttu Bhaji (Chhattisgarhi), Sweet Hibiscus, Edible Hibiscus, Manihot Mallow, Sunset Hibiscus, Yellow Hibiscus, Lettuce Tree, Queensland Greens (Angielski), Pele (Samoa, Tonga, Tuvalu, Cook Islands), Bele, Vauvau, Momoke (Fiji), Nuk, Barmai, Kwere (Vanuatu), Slippery Cabbage, Island Cabbage, Pacific Cabbage, Nambelle, Neka, Lema, Gole (Solomon Islands), Te Nambere (Kiribati), Naonit (New Caledonia), Lagikuway, Barakue, Glikway (Filipiny), Paw Fai (Tajlandia), Tororo-aoi, Kusadamo (Japoński), Dakpul (Koreański), Somaradza (Tybetański) ; Chińskie nazwy : kwiaty - Huang Shu Kui Hua, nasiona - Huang Shu Kui Zi, liście - Huang Shu Kui Ye, pedy lub kora z pedów - Huang Shu Kui Jing, korzenie - Huang Shu Kui Gen. A imponującą rozszeżoną listę lokalnych nazw A. manihot znajdziecie tutaj

   Abelmoschus manihot w przeszłości był również znany pod botanicznymi synonimami takimi jak : Hibiscus manihot, Hibiscus palmatus, Bamia manihot, Bamia magnifica i Erebennus manihot, aby wymienić tylko kilka
   I niektórzy botanicy uznawają odmiany tej rośliny takie jak : dissecta, megaspermus, platidactylis, timorensis, pungens, genuinus, lub podgatunki : caillei, tetraphyllus. Ale inni mówią że Abelmoschus caillei to prawdopodobnie hybryda pomiedzy Abelmoschus manihotAbelmoschus esculentus, lub endemiczny Afrykański gatunek.
   I w mojej i wielu innych naukowców opinii Abelmoschus tetraphyllus to oddzielny gatunek, i granicą pomiędzy nim i A. manihot, powinno być że wszystkie rozpatrywane okazy typu manihot posiadające jakiegokolwiek rodzaju mikro-włoski powinny być zaklasyfikowane jako tetraphyllus, a jedynie te o gładkich liściach i pędach powinny być rozpoznawane jako prawdziwy A. manihot. Oznacza to uznanie A. manihot za udomowioną formę dzikiego, owłosionego A. tetraphyllus, która ewoluowała przez stulecia w wyniku selektywnej uprawy okazów o pozbawionych włosków i bardziej soczystych liściach, w celu otrzymania lepszego typu warzywa.
   Ale obecnie wielu jeśli nie większość autorów opisuje że  Abelmoschus manihot posiada liście i pędy pokryte krótkimi sztywnymi lub kłujacymi włoskami.

   
        UPRAWA I ZBIÓR

   Abelmoschus manihot jest wieloletnim krzewem, który jako młody ma bardziej naturę bujnej rośliny zielnej, jako że jedynie jego stare pędy są w pełni zdrewniałe, tymczasem młode są dosyć miekkie i sukulentyczne. Jego pędy wznoszą się w górę i może on osiągnąć wysokość do 5m, a szerokość do ok. 3m. W stanie naturalnym można go znaleźć głównie w dolinach i na wilgotnych łąkach ale również i na nieużytkach i wilgotnych górskich stokach. I jest on powszechnie sadzony w ogródkach warzywnych w wioskach na wyspach Pacyfiku. Rośnie on często jako jedynie jednoroczna roślina ze względu na warunki klimatyczne, takie jak ekstremalne sezonowe susze lub mroźne zimy lub ze wzgledu na technikę uprawy. W klimacie umiarkowanym z lekkimi mrozami nadziemna częśc A. manihot obumiera ale może on odbić z części korzeniowej. 
   Aibika preferuje wilgotny, tropikalny klimat, piasczyste, ilaste gleby z dostateczną iloscią kompostu, pH pomiedzy 5 i 7, i nasłonecznione stanowiska. I w takich warunkach może ona mieć szybki wzrost u młodych roślin, ok. metr w przeciagu miesiąca. Przyrost nowych pędów i liści, ich liczba i rozmiar są mniejsze przed i w okresie kwitnienia oraz maleje z wiekiem rośliny. I z tego powodu A. manihot uprawiany jest głównie jako roślina jednoroczna, ponieważ starsze rośliny są usówane i zastępowane młodymi, które produkuja więcej liści. Jego propagacja jest szybka i prosta, ponieważ sadzonki z jego zdrewniałych i wpół-zdrewniałych pędów szybko się ukorzeniają.
   Może on być również rozmnażany z nasion, ale począdkowy wzrost siewek jest o wiele wolniejszy niż u młodych roślin z sadzonek. Rozmnażanie przez sadzonki również gwarantuje nam że młode rośliny zachowają całkowicie cechy rośliny matecznika. A kultywary Abelmoschus'a manihot łatwo zapylają sie krzyżowo z dzikimi formami A. manihot, jak i również z innymi gatunkami z rodzaju Abelmoschus. Te hybrydyzacje i powszechnie wystepujące mutacje powodują olbrzymią różnorodność morfologiczną tego gatunku. Jego liście mogą mieć kształt od klonowatego z lekkimi wcieciami po palmiasty, jak i również sercowaty lub grotowaty, a ich rozmiar może być od wielkości pieści po wielkość dużego talerza.
   Kolor liści może być od jasno do ciemno zielonego, lub czerwonawy, młode pędy i ogonki liściowe są często czerwone lub purpurowate. Wygląd liści może być nawet znacznie różny u tej samej rośliny, jako że często zmienia się on w zależności od warunków pogodowych i stadium rozwoju, mają one zazwyczaj mniejszy rozmiar u starszych roślin i w okresie kwitnienia. Kwitnienie Abelmoschus'a manihot generalnie występuje w okresie suchych, letnich miesięcy, ale oczywiście różni się w zależności od regionu, np. w Chinach od sierpnia do pażdziernika, na Fiji od czerwca do listopada, z kolei na Filipinach w okresie od grudnia do marca. Jego kwiaty są przeważnie żółte z purpurowym środkiem ale mogą one byc również białe z purpurowym srodkiem.
   Uznaje się że roślina ta rośnie najlepiej na równinach na wysokościach do 800m, ale ja hodowałem swoje na Filipinach na wysokości 1400m z dobrym rezultatem, i są podania o jej uprawie nawet na wysokości 2000m. Istnieje ogromnia liczba kultywarów Abelmoschus'a manihot i niektóre mogą być lepiej zaadaptowane do poszczególnych warunków niż inne, np. wąskolitna odmiana Aibiki może być bardziej odporna na susze od formy o okragłych lisciach.         
    A. manihot nie wymaga wiele pielęgnacji i jest zazwyczaj uprawiany w systemie upraw mieszanych. Jest on sadzony naprzemian z nisko rosnącymi warzywami, warzywami korzeniowymi lub bananami. Jest on rośliną tolerującą wysokie zasolenie, ale nadmiar zasolenia gleby spowalnia jego wzrost. Jego wzrost może być również spowolniony przez niedobór wody lub zastój wody w glebie. Ale jest to roślina potrafiąca przetrzymać okresowe susze, i uznaje się że toleruje gleby zasadowe i niedobory mikroelementów.
   Przy odpowiedniej ilości nawodnienia A. manihot może produkować bez przerwy obfitość swoich soczystych liści cały rok naokrągło. Sadzonki zaczynaja puszczać młode pedy po ok. dwóch tygodniach i pierwsze zbiory mają miejsce zazwyczaj po trzech miesiącach. I od tego czasu zbiory moga się odbywać co tydzień (szczyty pędów) lub nawet codziennie (same liście) przez rok lub dwa, zanim rośliny te zaczną być mniej liścio-produktywne. Osobne liście, delikatne czubki pędów lub całe dłuższe pędy z liśćmi mogą być zbierane. Ale zbierając same liście należy sporadycznie przycinać pędy aby ograniczać wysokość tych krzewów i stymulować ich lepsze rozkrzewianie, co przynosi lepszą produktywność liści.
    
    Niestety my ludzie nie jesteśmy jedynymi zwierzętami które lubią smaczne, pożywne liscie Aibiki, szkodniki takie jak pasikoniki, gąsiennice i mszyce, również je kochają. Innymi zagrożeniami są : Aibika Jassid (Amrasca devastans), Shot-hole Beetle (Nisotra basselae), Green Coconut Bug (Amblypelta cocophaga), Spherical Mealybug (Nipaecoccus viridis), Red Cotton Bug (Dysdercus cingulatus), Red Spider Mite (Tetranychus urticae), Oribius Weevils (Oribius species) i White Fly (Hemiptera species). Rośliny te moga być również niszczone przez Black Shank (Phytophthora nicotianae), Myrothecium roridum i inne typy chorób grzybiczych, i wirusy takie jak Hibiscus Chlorotic Ringspot Virus (HCRSV). Więcej szczegółów na temat szkodników i chorób Abelmoschus'a manihot i ich zapobieganiu, można znaleźć tutaj.

   Liście Aibiki łatwo więdną, dlatego dla ich dłuższego przechowywania lepiej jest zbierać liście z całymi szczytami pedów, i oddzielać z nich liście tuż przed użyciem. Same sukulentyczne czubki pędów z bardzo młodymi, nie w pełni rozwiniętymi liśćmi również przechowują się dobrze. Rozwinięte liście oddzielnie najlepiej jest przechowywać w plastikowych workach z dostępem powietrza lub pojemnikach w niskich temperaturch, można je również zawijać w liście Bananowców i co jakiś czas spryskiwać wodą dla lepszej świeżości. Całe pędy mogą być trzymane w wiadrach lub innych pojemnikach z wodą, tak aby dolne końcówki tych pędów były zanurzone w wodzie.

    

      ZASTOSOWANIE KULINARNE

   Liście Abelmoschus'a manihot są jednymi z najwazniejszych warzyw liściastych dla wielu społeczności w Indonezji, Papui Nowej Gwinei i Melanezji, gdzie wiele ludzi spożywa je codziennie. Liście te są miękkie i soczyste, śluzowate i łagodne w smaku. Co sprawia że są warzywem uniwersalnym, dobrze wkomponowującym się w każdy rodzaj potraw, i świetnie nadają się do sałatek i do kanapek. Bardzo młode, nie rozwiniete w pełni liście i czubki pedów są dosyć chrupiace, z kolei starsze liście mogą być troszeczkę twardsze i zawierać więcej śluzu. Można je jeść na surowo, gotowane w wodzie lub mleczku kokosowym, duszone, smarzone w oleju roślinnym lub pieczone w piekarniku. 
    Na Fiji, Vanuatu i Tonga, liście Aibiki podawane jak szpinak są uwielbiane. Przeważnie gotuje się je krócej niż 5min. i podaje na gorąco z masłem i sokiem z cytryny lub z kremem kokosowym.
    W Indonezji liście te są niezbędnym składnikiem do gotowania kleików będących wykwintnymi posiłkami kuchni North Sulawesi, ponieważ zawarty w nich śluz nadaje tym papkom szczególną kleistość. Są one również powszechnie dodawane do zup i gulaszy dla ich zagęszczania.
   Liście i czubki pędów Aibiki są doskonałe do robienia z nich przekąsek smarzonych w panierce, takich jak indyjska Pakora.

   Delikatne młode liście zawierają niewiele błonnika i są bogate w witaminy, co sprawia że są świetnym pierwszym pożywieniem dla niemowlaków, pod postacią papki z warzywami korzeniowymi. Z kolei starsze liscie są dobrym źródłem błonnika, co sprawia że są one pomocne w przypadkach chronicznych zaparć.

   Wartości odżywcze Abelmoschus'a manihot są o wiele lepsze niż te posiadane przez większość popularnych liściastych warzyw. Aibikę gotować należy w niewielkiej ilości wody, ponieważ niektóre minerały, szczególnie potas, magnez, cynk, żelazo i wapń przechodzą do wody. Dlatego wodę tę warto spożywać jako zupę. Uważa się że serwowanie liści Aibiki razem z kremem kokosowym, wzmaga przyswajanie beta-karotenu i przemianę w witaminę A.

   Liście Abelmoschus'a manihot mają wysoką zawartość protein (18 - 24% suchej wagi) i pilisacharydów. Zawierają ważne aminokwasy : isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, valine i histidine. I są bogate w witaminy A i C, ryboflawinę, tiaminę, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, potas, mangan, fosfor, siarkę i karotenoidy ; więcej szczegółów, i tutaj.
 
   Pąki kwiatowe można również spożywać na świeżo lub gotowane, a świeże kwiaty były dawniej powszechnie spożywane w Chinach. Ale w przeciwieństwie do Okry, owoce Aibiki są przeważnie nie gładkie, ale pokryte krótkimi włoskami, i dlatego są one rzadko spożywane (ale te irytujące włoski można odskrobać i owoce Aibiki mogą być gotowane tak jak Okra).

   Pomimo faktu że jest to wysoce odżywcze warzywo, Aibika nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży, ponieważ niektóre rdzenne plemiona w Azji używają ją do wywoływania aborcji.


 
        ZASTOSOWANIE LECZNICZE

   Abelmoschus manihot był używany jako roślina lecznicza od stuleci. Najstarsze pisane źródło o jego zastosowaniu jako zioło lecznicze pochodzi z Zhou Hou Bei Ji Fang (Podręcznik Przepisów na Nagłe Wypadki), napisanego w roku 340 przez chińskiego lekarza Ge Hong'a. A później opisane było w klasykach Chińskiej Medycyny, takich jak Jia You Ben Cao (połowa XI wieku) i Ben Cao Gang Mu (1578). Chińczycy wysoce cenią właściwości lecznicze tej rośliny, szczególnie jej kwiatów, o czym wyraźnie świadczy chociażby fakt ich wymienienia w Chinskiej Farmakopei w 2015. Zastosowanie medyczne A. manihot posiada również długą tradycję i wysokie znaczenie w niektórych regionach Indii, Indonezji, Papui Nowej Gwinei, Fiji, Vanuatu i innych państwach Południowo-Wschodniej Azji, Melanezji i Polinezji (Istnieją również raporty z zastosowania A. manihot jako środka leczniczego w niektórych krajach centralnej i zachodniej Afryki, chociaż mogą one rzeczywiście dotyczyć zastosowania Abelmoschus'a caillei). Ale podczas gdy w Chinach ekstrakty z tej rośliny są używane także w leczeniu klinicznym przez lekarzy medycyny ortodoksyjnej, w innych krajach zioło to jest stosowane jedynie przez wiejskich znachorów i osoby praktykujące medycynę tradycjonalną.
   Jednakże w ostatniej dekadzie zainteresowanie naukowców medycznym potencjałem Abelmoschus'a manihot wzrosło, co zaowocowało wieloma badaniami nad substancjami chemicznymi zawartymi w tej roślinie i jej działaniem farmakologicznym (liderami z największą ilością badań są Chiny, India i Indonezja). A to pomaga lepiej zrozumieć leczniczą moc Aibiki.
   Tradycyjnie wszystkie części tej rośliny są używane jako zioło lecznicze. Różne części Aibiki są powszechnie stosowane jako wzajemne substytuty w leczeniu wielu chorób, szczególnie liście i kwiaty. Ale pomimo posiadania wielu tych samych właściwości leczniczych, różne części A. manihot mogą posiadać różną efektywność w terapii poszczególnych dolegliwości.
   Śluz wyekstraktowany z Aibiki może być zastosowany tak samo jak i śluz z Okry, jako zamiennik plazmy lub środek zwiększający objetość krwi.


         LIŚCIE

   Liście Abelmoschus'a manihot mogą być nazywane leczniczym warzywem lub żywnością funkcjonalną, jako że głównie nie są one suszone i przetwarzane ale zwyczajnie jadane na surowo lub duszone (bez soli) dla swojego działania leczniczego, które jest : przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, osłaniające wątrobę i nerki, przeciwcukrzycowe, lubrykacyjne, przeciwdrgawkowe, chelatacyjne, przeciwgorączkowe, przeciwbólowe, przeciwdepresyjne i wywołujące menstruację, stymulują również gojenie ran i podnoszą odporność organizmu, oraz chronią mięsień sercowy i mózg przed uszkodzeniami z niedokrwienia.

   W terminologi Tradycyjnej Chinskiej Medycyny liście A. manihot są opisywane jako słodkie i zimne w naturze, łagodzące - balsamiczne, eliminujące gorąco i oczyszczające ciało z toksyn, gojące złamania i stymulujące regeneracje tkanek.

    Liście Abelmoschus'a manihot są konsumowane w celu leczenia schorzeń takich jak :

- Dolegliwości układu trawiennego. Używa się je na bóle brzucha, rozstroje, zaparcia, biegunki, czerwonkę, wymioty krwią i refluksy, mogą one również zapobiegać nudnościom i wymioton.

- Stany zapalne. Liście Aibiki są tradycyjnie przyjmowane jako środek na różnego rodzaju zapalenia, od zapaleń gardła, płuc lub żołądka po obrzeki i reumatyzm. Ekstrakty z nich wykazały znaczące działanie przeciwzapalne u szczórów z opuchlizną łap.
 
- Cukrzyca. Ich spożywanie jest tradycyjnie uznawane za pomocne w przypadkach cukrzycy. Badania na myszach wykazały że ekstrakty z liści A.manihot poprawiają działanie autofagii i funkcje mitochondrialne, osłabiając rozwój nefropatii cukrzycowej.
 
- Hipercholesterolemia. W Indonezji liście Aibiki są gotowane bez soli, i zarówno te liście jak i woda w której były one gotowane są spożywane jako tradycyjny lek na wysoki poziom cholesterolu. Ekstrakty z tych liści wykazały zmniejszanie nagromadzania się lipidów u myszy na wysokotłluszczowej diecie.

- Schorzenia układu moczowego. Liście te są przyjmowane w celach leczenia wielu typów chorób układu moczowego takich jak infekcje, zapalenia, nefropatia cukrzycowa i stranguria (bolesne oddawanie moczu). Dowiedziono że poprawiają one funkcję filtracji kłębuszkowej, zmniejszają białkomocz i hiperplazję mesangium, co może redukować uszkodzenia tkanki nerek.

- Wrzody. Liście Abelmoschus'a manihot są szeroko stosowane w leczeniu różnego rodzaju wrzodów, m.in. owrzodzeń jamy ustnej i wrzodów żołądka. Ich skuteczność przeciw wrzodom wynika głównie z łagodzącego, balsamicznego, osłaniającego efektu śluzu, którego są one bogatym źródłem.
 
- Osteoporoza i złamania. Liście te są tradycyjnie stosowane w przypadkach złamań w celu stymulacji zrostu kości oraz aby zapobiegać osteoporozie. Badania wykazały że spożywanie dużej ilości tych liści wpływa ochraniająco na kości.

- Bóle. Liście są również spożywane aby przynieść ulgę w przypadkach bólów głowy, nerek i wrzodów, i uważane się że posiadają one działanie przeciwbólowe.    

- W celu wzmożenia laktacji. A. manihot jadany jest jako liściaste warzywo w celu stymulacji wydzielania mleka. Karmiącym matkom zaleca się szczególnie picie obfitych ilości niesolonej zupy z Aibiki lub herbaty z jej liści.

- Poród i sprawy ginekologiczne. Napary z liści są używane w celu wywołania i ułatwienia porodu oraz aby wywołać mensruację, skrócić okres menstruacji, zatrzymać metrorrhagję lub metrostaksję. Śluzowaty płyn wytwarzany z liści jest również stosowany w celu kontrolowania płodności lub wywoływania poronienia, dlatego powinien być unikany przez kobiety w ciąży.

   Liście te są również tradycyjnie spożywane w celu leczenia : przeziębienia, gorączki, chronicznego bronchitu, gruźlicy, opuchlizn, oparzeń, hemoroidów, anemii i impotencji. 

 
   Zewnętrznie świeże, rozgniecione liście Abelmoschus'a manihot lub wywar z liści, są przykładane w celu leczenia na : wrzody skóry, poparzenia, wypryski skórne, rany, złamania, ukąszenia insektów, cellulitis, białactwo nabyte, hemoroidy i czyraki. Sok z liści jest stosowany na zwichnięcia jako środek przeciwbólowy. 
 
  Liście Abelmoschus'a manihot są bogate w śluz składający się z polisacharydów i protein. Zawierają one również : flawonoidy (quercetin-3-o-robinobioside, isoquercetin, gossypetin-8-o-glucuronide, myricetin), glikozydy flawonoidowe (hyperyna), steroidy (stigmast-4-en-3-one), saponiny steroidowe, alkaloidy, terpenoidy, taniny, aminokwasy, kwasy tłuszczowe (głównie kwas linolenowy i kwas    palmitynowy), nucleotydy, phytol, dioctyl phthalate, tocopherol, Urs-12-en-28-ol,   (2E,4E)-2,4-heptadecadienoic acid, methyl isopalmitate,  25-hydroxycholesterol,  DL-α-tocopherol acetate,   3,5-di-tertbutylbenzaldehyde,  fludrocortisone acetate i beta-amyrone.



        KWIATY

   Kwiaty Abelmoschus'a manihot, a dokładniej ich płatki zwane też koroną kwiatu, razem z pręcikami i słupkiem, są używane przeważnie ususzone. Przygotowuje się z nich napary lub wywary (standardowa dawka w Tradycyjnej Chińskiej Medycynie  to 5-15g), lub spożywa w postaci sproszkowanej (3-6g). Ale świeże kwiaty Aibiki mogą być również jadane na surowo, a całe ususzone można jeść po namoczeniu w wodzie.
   Ich działanie opisuje się jako : przeciwutleniające, przeciwzapalne, ochraniające wątrobę i nerki, moczopędne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzakrzepowe, przeciwbólowe, przeciwnowotworowe, neuroprotekcyjne, przeciwdepresyjne i wspomagajce gojenie ran.

  W terminologii Tradycyjnej Chińskiej Medycyny kwiaty Aibiki są opisywane jako słodkie, chłodzące i detoksykacyjne, mówi się o nich że przyśpieszają krążenie krwi, zatrzymują krwawienie, zmniejszają opuchlizny i usówają wilgoć i gorąco z ciała.
 

  Kwiaty Aibiki są przyjmowane doustnie w celu leczenia schorzeń takich jak :

- Choroby nerek. Kwiaty Abelmoschus'a manihot posiadają bardzo długą tradycję zastosowania jako zioło na schorzenia nerek w Chinach. Są one używane w leczeniu chronicznych chorób nerek, takich jak nefropatia immunoglobuliny A (IgAN), nefropatia cukrzycowa i odmiedniczkowe zapalenie nerek, oraz w celu ochrony funkcjonowania nerek. Kwiaty A. manihot zostały zawarte jako lek na choroby nerek w Kompendium Materia Medica ponad cztery stulecia temu, i umieszczone w edycji z 2015 Chinskiej Farmakopei jako lek na wiele chorób, takich jak chroniczne kłębuszkowe zapalenie nerek i nefropatia cukrzycowa, w leczeniu klinicznym
   Badania farmakologiczne wykazały że działanie kwiatów A. manihot może być związane m.in. z poprawą odpornościowej reakcji ograniczania zapalenia, ochrony komórek nabłonka kanalików nerkowych, poprawy w zwłóknieniu nerek, białkomoczu i krwiomoczu i efektem przeciwzakrzepowym. Wyniki pokazały że ekstrakt z kwiatów A. manihot może znacznie obniżać poziom protein w moczu u pacjentów z pierwotnymi chorobami nerek (PChN - CKD stadia 1-2), przez ochronę podocytów, a jego działanie jest lepsze niż działanie losartanu potasu. 
Preparat farmaceutyczny z ekstraktu z kwiatów A. manihot, nazywany Huang Kui Capsule, został zatwierdzony przez Chińską Państwową Administrację Żywności i Leków w 1999r. jako lek trzeciej klasy na chroniczne zapalenie kłębuszków nerkowych, nefropatię błoniastą, nefropatię cukrzycową i inne choroby zapalne. Nie zanotowano jego poważnych działań ubocznych, a najczęstszym efektem nieporządanym jest po nim lekki lub umiarkowany dyskomfort żoładkowo-jelitowy. Kapsułki HKC zawierają : Flos Abelmoschus manihot suchy ekstrakt (proszek) 80%, magnesium stearate 3%, i calcium hydrogen phosphate 17%. 

- Choroby wątroby. W Chinach, wywary z kwiatów A. manihot są tradycyjnie używane do leczenia żółtaczki i różnego typu chronicznych i ostrych stanów zapalenia wątroby. Ich działanie osłaniające wątrobę zostało potwierdzone testami naukowymi. Hyperoside, substancja chemiczna wyizolowana z tych kwiatów, wykazała znaczące działanie przeciwko wirusowi zapalenia wątroby typu B.

- Dolegliwości kobiece. W Papui Nowej Gwinei i na wyspach Pacyfiku, kwiaty te są powszechnie stosowane w celu zahamowania meorrhagii i zatrzymania metrorrhagii i metrostaksii, ale również w celu wywołania poronienia, ułatwienia porodu, jako pomoc w przypadkach zatrzymania łożyska, i aby stymulować laktację.
 
- Bronchit. W Indiach, szklanka soku z kwiatów A. manihot jest pita regularnie w celu przyniesienia ulgi w przewlekłym zapaleniu oskrzeli.

- Infekcje. Kwiaty Aibiki są tradycyjnie przyjmowane jako srodek na różnego rodzaju infekcje bakteryjne i wirusowe, takie jak infekcje żołądkowe, infekcje ropotwórcze, infekcje ran, świnka, rzeżączka i czyraki. 

- Hipercholesterolemia. W Papui Nowej Gwinei i na wyspach Pacyfiku, kwiaty Aibiki są używane jako podstawowy lek ludowy na obniżanie wysokiego poziomu cholesterolu. 

- Ból zęba. W celu ulgi w bólu zebą, szklanka soku z kwiatów Aibiki jest pita regularnie.

- Krwotoki. W TCM, kwiaty te są używane jako środek na krwotoki nieurazowe, hematemezę (wymioty krwią), metrorrhagię (intensywne krwawienie międzymęstruacyjne) i metrostaksję (długotrwałe kropelkowe krwawienie międzymęstruacyjne). 

  Kwiaty Abelmoschus'a manichot są również spożywane w celu leczenia : wrzodów jamy ustnej i żołądka, artretyzmu reumatoidalnego, chorób zapalnych, obrzeków, strangurii, i regeneracji tkanki zniszczonej przez wrzody i poparzenia, oraz aby zapobiec osteoporozie.
 
 
  Zewnętrznie, sproszkowane kwiaty Aibiki są stosowane z dodatkiem oleju, lub świeże rozgniecione  płatki są przykładane aby leczyć miejsca dotknięte przez : owrzodzenia skórne, poparzenia suche lub plynami, cellulitis i inne rodzaje stanów zapalenia skóry, oraz karbunkuły.

   
    Kwiaty te zawierają : flawonoidy (mirycetyna, izokwercetyna, kwercetyna, gossypetin, antocyjaniny), glikozydy flawonoidowe (hyperoside, rutyna, hibifolin, tiliroside, cannabiscitrin, floramanoside F, pochodne mirycetyny i kwercetyny), sterole (beta-sitosterol i jego pochodne), glycerolmonopalmitate, 2,4‐dihydroxy benzoic acid, guanosine, adenosine, uracil, kwas maleinowy, kwas taninowy, heptatriacontanoic acid, 1‐triacontanol, tetracosane, kwas protokatechowy, hexadecane, octadecane i nicotinamide.
    Według Chińskiej Farmakopei, hyperoside jest stosowany jako standard w kontroli jakości Abelmoschus'a manihot i jego preparatów, i jego kwiaty powinny zawierać nie mniej niż 0.5% hyperoside.
 
 
          NASIONA

   W Tybetańskiej Tradycyjnej Medycynie, nasiona są główną częścią Abelmoschus'a manihot używaną leczniczo. Opisane są one jako rozgrzewające, ściągające, gorzkie i lekko cierpkie. I stosowane są w leczeniu leukorrhea (upławy pochwy), chorób skóry, cukrzycy i zchorzeń krwi, w celu obniżenia potliwości, i jako afrodyzjak. Również w połączeniu z Olibanum i Senna occidentalis do leczenia zaburzeń limfy. Informacje te pochodzą z książki ,, Essentials of Tibetan Traditional Medicine '' którą napisali Thinley Gyatso i Chris Hakim. I przeczą informacjom ze strony internetowej Medicinal Plant Database of Hong Kong Baptist University, na której napisano że nasiona te są słodkie i zimne z natury.
   Autorzy tej strony napisali że usuwają one wodę z organizmu, stymulują krwawienie menstrualne, redukują opuchnięcia i oczyszczają z toksyn. I są stosowane doustnie w formie wywarów (10-15g zmielonych nasion) lub proszku (2-5g) w leczeniu strangurii, obrzeków, zaparć, rzadkiej laktacji, czyraków, epistaxis (krwaienie z nosa) i obrażeń spowodowanych upadkami.

   O nasionach Aibiki mówi się również że podnoszą wytrzymałość i odporność organizmu, regulują właściwe funkcjonowanie żołądka i wzmacniają go. I że mogą być one stosowane na kamienie moczowe.

  Nasiona te zawierają kwasy nasycone i kwasy płynne, takie jak kwas linolowy i oleinowy. Są one również bogate w proteiny i lizynę.

 
      KORA

   Kora z Abelmoschus'a manichot jest tradycyjnie stosowana jako środek przeciwrobaczy, przeciwgorączkowy, stymulujący miesiączkę, moczopedny, odtruwający i oczyszczający z toksyn. Wywary z tej kory są przyjmowane doustnie w celu leczenia strangurii i dolegliwości układu moczowego, zaparć i gorączki. 

   Świeża kora Aibiki jest miażdżona z dodatkiem odrobiny wody na pastę, która jest przykładana na otwarte rany i skaleczenia, nową pastę nakłada się co 2-3 dni. Działa ona antyseptycznie i jest również stosowana na otwarte wrzody. Sok z kory pomaga zmniejszyć opuchlizny i bóle mięśni

  Kora z pedów A. manihot zawiera mnówtwo związków fenolowych.

 
       PĘDY

   Zdrewniałe pędy Abelmoschus'a manihot są stosowane w Tradycyjnej Chińskiej Medycynie jako słodkie i zimne z natury zioło, usuwające gorąc i oczyszczające z toksyn, zmniejszające częstotliwości defekacji i urynacji. Ekstrakt z pędów wykazał działanie przeciwbólowe i przyśpieszające gojenie ran.
   Wywary z pędów Aibiki są używane doustnie w celu leczenia : stałej gorączki, zaparć, problemów z oddawaniem moczu, urazów wywołanych poparzeniami, czyraków i opuchlizn.
   Maści z ekstraktem ze zdrewniałych pędów wykazały znaczące działanie stymulujące gojenie ran.

   Zdrewniałe pędy Aibiki zawierają : stigmasterol, sitosterol, izokwercetynę, kwercetynę, hyperoside, hibifolin i isohamnetin. Niektóre z tych związków są znane z właściwości typu przeciwskórczowego i antydepresyjnego.  
 

        KORZENIE

   Korzenie Aibiki uznawane są za słodkie, gorzkie i zimne w naturze. W Tradycyjnej Chińskiej Medycynie wywary z korzeni (9-15g) są stosowane w celu usuwania wody z organizmu, stymulacji menstruacji i oczyszczenia organizmu z toksyn. Używa się ich do leczenia strangurii, infekcji układu moczowego, obrzęków, zaparć, nowotworów, cukrzycy, obrażeń od upadków, nieregularnej laktacji, czyraków, zapalenia kanału usznego i ślinianki przyusznej.
   Zewnętrznie świeże zmiażdżone korzenie są przykładane lub wywary są stosowane miejscowo do obmywania na czyraki, wrzody, zwichnięcia, stany zapalne i bielactwo nabyte.
  W Nepalu sok z korzeni jest podgrzewany i stosowany zewnętrznie na zwichniecia lub pity w celu ulgi w bólu wywołanym zwichnięciem.
 
   Dowiedziono że korzenie Abelmoachus'a manihot posiadają działanie przeciwbólowe i larwobójcze. Zawierają one śluzy, skrobię, garbniki, flawonoidy i glikozydy, araban, laktozę i rhamnosan.

 
       PRZECIWWSKAZANIA

  Wszystkie części Abelmoschus'a manihot są bezpieczne do spożycia dla ludzi, według zarówno zapisów wiedzy tradycyjnej jak i współczesnych testów toksykologicznych. Ale żadne z części Aibiki nie powinny być podawane kobietom podczas ciąży, ponieważ jest wiele zapisków o ich etnobotanicznym zastosowaniu jako środku poronnego.
 






                   
















    Źródła

,, Encyclopedia of Traditional Chinese Medicines - Molecular Structures, Pharmacological Activities, Natural Sources and Applications: Vol. 5: Isolated Compounds T—Z, References, TCM Plants and Congeners '' - Jiaju Zhou, Guirong Xie, Xinjian Yan, Springer Science & Business Media 2011

HEPATOPROTECTIVE ACTIVITY OF Abelmoschus manihot L. Medik LEAVES EXTRACT AND ITS NANOPARTICLE AGAINST CARBON TETRACHLORIDE INDUCED HEPATOTOXICITY IN RATS - Yos Banne

ANTIOXIDANT AND HEPATOPROTECTIVE ACTIVITY OF ABELMOSCHUS MANIHOT L. MEDIK LEAF FRACTION AGAINST CCL4-INDUCED LIVER DAMAGE IN RATS - YOS BANNE1, TATY SETYAWATI PONIDJAN, JOVIE MIEN DUMANAUW

Ethanobotanical Uses and Phytochemical analysis of Abelmoschus manihot (L.) Medik - Arangale KB, Dhanwate AK, Shinde RN, Aher UB

Promoting nutritious leafy vegetables in the Pacific and Northern Australia - G.H. Lyons, R.G. Goebel, P. Tikai, K-J Stanley, M Taylor




































 











sobota, 29 sierpnia 2020

Chloranthus erectus - Chlorantus

      

                     

    KRÓTKA CHARAKTERYSTYKA

   Chloranthus erectus jest krzewem rosnącym w strefach o klimacie tropikalnym, subtropikalnym i ciepłych umiarkowanym, od Wschodnich Himalajów, przez Indochiny do Azji Południowo-Wschodniej aż po Nową Gwineę. Jest on ważną rośliną leczniczą dla wielu lokalnych rdzennych kultur, które używały go w tradycyjnym lecznictwie przez wiele pokoleń. I tak jak i wszystkie inne gatunki z rodzaju Chloranthus (który wedłóg różnych żródeł zawiera od 10 do 17 gatunków) jest rośliną wysoce poważaną jako silny lek ziołowy pośród praktyków ziołolecznictwa w regionie. Ale pozostaje jednym z mniej znanych ziół na swoich własnych terenach, i bardzo niewiele osób poza tym regionem kiedykolwiek o nim usłyszało.
    Chloranthus erectus jest również często znanym pod nazwą Chloranthus elatior, i często mylonym jest z Chloranthus spicatus, lub po prostu traktowany z nim jako jeden gatunek. Chloranthus spicatus jest blisko spokrewniony i prawie identyczny z C. erectus, ale uznaje się że rośnie on generalnie mniejszy (do 1,5m), posiada mniejsze liście (5-11× 2,5-5,5cm) niż C. erectus (nawet do 3m wysokości, liście 10-20 × 4-8 cm), i wydaje żółte kwiatki, tymczasem C. erectus kwitnie głównie na biało.
    Poza stosowaniem w celach leczniczych, napary z C.erectus i C. spicatus są również bardzo cenione jako stymulująca herbatka o wspaniałym aromacie. I jako takie były bardzo popularne, i rośliny te były uprawiane na plantacjach i sprzedawane na herbatę na rynkach w Indonezji. Do czasu kiedy w XIX wieku Holenderski Rząd Kolonialny zakazał uprawy Chloranthus'a, w celu aby promować sadzenie i produkcję Herbaty (Camellia sinensis), na którą było wówczas wysokie zapotrzebowanie na europejskich rynkach. Od tamtego czasu Chloranthus stracił swoją popularność jako napój, i obecnie trudno jest znaleźć go na rynku. Jedynie niewielkie ilości suszu są czasem sprzedawane razem z innym surowcami tradycyjnej Indonezyjskiej medycyny. I czasami jest on sadzony na należących do chińskich właścicieli plantacjach Camellii, ponieważ dodają oni jego liście i kwiaty do liści C. sinensis w fazie suszenia aby nadać Herbacie specyficznego aromatu i smaku Chloranthus'a.

    Chloranthus erectus posiada wiele nazw lokalnych, oto niektóre z nich : Kpobak Damrei (Kambodża) Dikut Dikut, Keras Tulang, Langut Langut (Sarawak, Malezja), Rami Hutan, Sambau Paya, Sigueh Putih (Malezja kontynentalna), Totol (Kuyongon - Sabah, MY), Keras Tulang, Uyuh-uyuhan (Indonezja), Harostulang (Sumatra, ID), Uya Uyahan (Java, ID), Karastulang (Sundanese,West Java, ID), Tuur Munding (West Java, ID), Lagrimas, Sunulampong (Filipiny), Barau Barau (Luzon, PH), Tul-an Hinbad (Samar, PH), Tunggao (Tagbanua, PH), Manalak (Mindanao, PH), Hom Kai, Gra Duuk Gai (Tajlandia północna), Kraduk Kai (Tajlandia centralna), Yu Zi Lan, Jie Jie Cha, Jiu Hie Feng, Shi Feng Jie (Chiny), Yasinha, Bea-ken-kur, Lakang-taklang (Indie), Thanat-kha, Yuzara (Mjanma).
    Chloranthus erectus jest najczęściej używaną nazwą botaniczną dla tej rośliny, ale Chloranthus elatior jest również używana, i nazwa Chloranthus officinalis jest wciąż obecnie używana czasami. Inne synonimy dla tej rośliny to Chloranthus inconspicuus, Chloranthus salicifolius, Chloranthus sumatranus i Cryphaea erecta, ale te nazwy botaniczne wyszły już z użycia lata temu.   


                                                                            
           UPRAWA I ZBIÓR 

   Chloranthus erectus to wieczniezielony krzew który przeważnie wyrasta niższy ale szerszy niż 1m, ale może osiągać nawet 3m wysokości i i ponad 2m szerokości. Należy on do rodziny Chloranthaceae, razem z jedynie trzema innymi rodzajami Sarcandra, Hedyosmus i Ascaria, z których wszystkie posiadają unikalne formy kwiatów bez płatków, i są używane w tradycyjnej medycynie. Kwiaty Chloranthus'a erectus to generalnie małe białe wypustki (1-2mm) osadzone na kilku łodyżkach, kiedy są młode mogą one wyglądać na bardziej zielono-białe lub żółtawe, za to bardzo podobne ale mniejsze rośliny Chloranthus'a spicatus posiadają zawsze jasno żółte kwiatki. 
   Owoce obu gatunków są zielonkawo-białe za młodu, zazwyczaj zmieniając się z czasem w purpurowato-białe, a po dojżeniu w małe (0,6cm) białe kuleczki z zielonym lub purpurowo-brązowym oczkiem, które jest w rzeczywistości widocznym, odsłoniętym z miąższu owocu nasieniem. Uznaje się że kwitną one między kwietniem a czerwcem i wydają owoce lipiec - wrzesień, ale na Filipinach generalnie kwitną one i owocują cały rok na okrągło.
   Chloranthus erectus lubi klimat tropikalny i subtropikalny, ale można go znaleźć również w regionach o klimacie ciepłym umiarkowanym. Rośnie on w cieniu drzew, głównie w górskich lasach na wysokościach do 2500m, czesto na wapieniach, ale również i na wilgotnych glebach na nizinach. Dobrze zakorzenione rośliny potrafią znieść pewien stopień suszy. Jeśli susze są ekstremalne i długotrwałe, nadziemne części tej rośliny mogą całkowicie uschnąć, ale podstawa korzeniowa i system korzeniowy często przetrwają. I młode pędy wyrastają bardzo szybko i bujnie tuż po pierwszych silnych deszczach.
    C. erectus może być rozmnażany z nasion lub przez odkłady, ale sadzonki z jego pędów ukorzeniają się tak łatwo i dobrze rosną, że jest to najszybsza metoda na pomnażania tych roślin.

   Chloranthus erectus i C. spicatus są bardzo łatwymi w uprawie i mało wymagającymi roślinami, potrafiącymi zaadaptować sie do różnych warunków w uprawie ogrodowej (w ciepłym klimacie), i są generalnie odporne na szkodniki i choroby. I dzięki swoim eleganckim, lśniącym liściom, interesującym kwiatom i ładnym owockom, w Indonezji są one czasami sadzane nie tylko w celu spożytkowania jako zioło, ale również dla celów czysto ozdobnych. Nieznalazłem dotąd żadnych danych o tym jak odporne na mróz są te dwa gatunki, proszę więc o informacje jeśli ktokolwiek posiada o tym jak niskie temperratury mogą one znieść. Przypuszczam że nawet jeśli krótkotrwałe przymrozki ok 0'C zmroziłyby na smierć nadziemną część rośliny, to wciąż odbiłaby ona z podstawy korzeniowej. Ale nie ryzykowałbym bez potrzeby narażania C. erectus lub C. spicatus na temperatury poniżej 5'C.
   Posadzone w nasłonecznieniu miejscu, rośliny te będą rosły wolniej, i przybiorą bardziej rozłożysty pokrój zamiast wzrastać w górę. Palące słońce może powodować że ich liście nabiorą srebżysto-bronzowawych przebarwień, ale przeważnie nie będą one opadać jak u wielu innych roślin dotkniętych ekstremalnie silnym nasłonecznieniem. Liście Chloranthusa nawet silnie przebarwione przez słońce przeważnie utrzymują się w pełni żywotności na pędach rośliny miesiącami, a ich aromat może być kilkakrotnie silniejszy niż ten u całkiem zielonych liści z ciemia.
    C. erectus i C. spicatus nie są problematyczne również i w hodowli domowej. Tak więc biorąc pod uwagę fakt że nawet na swoich rdzennych ziemiach zioła te są ogólnie trudne do znalezienia na rynkach. I prawie niemożliwe jest znalezienie ich w sklepach zielarskich w innych krajach poza tym regionem. Dodając fakt jak wspaniały i unikalny jest aromat tych ziół. Uważam że warto jest zadać sobie trud znalezienia nasion Chloranthus'a w internecie lub żywych roślin u profesjonalnych hodowców żadkich roślin. Aby go zdobyć, uprawiać, i rozkoszować się unikalnym aromatem jego świeżo zebranych liści, gdziekolwiek mieszkacie.
   
    Liście, całe szczyty pedów lub korzenie Chloranthus'a mogą być zbierane na okrągło przez cały rok. Ale w zależności od okresowych warunków pogodowych , jego liście mogą mieć znacząco różny smak i aromat. Jak każde aromatyczne zioło należy suszyć go z ostrożnością, w zaienieniu przy niezbyt wysokiej temperaturze, i następnie przechowywać w bardzo szczelnych pojemnikach. Ale przy najwłaściwszym suszeniu i przechowywaniu, liście Chloranthusa zawsze będą traciły część swojego aromatu i świeże liście będą zawsze posiadały silniejszy zapach i działanie lecznicze niż te suszone. Z kolei korzenie Chloranthusa szybko ususzone i dobrze przechowywane, mogą zachować swój aromat silny na długi czas.

   W Indonezji C. erectus używany jest również jako roślina barwiennicza, aby uzyskać ciemno niebieski lub czarny kolor.



       ZASTOSOWANIE KULINARNE

   Wszystkie części rośliny Chloranthus erectus (jak i C. spicatus) mogą być używane do spożądzania herbaty. Posiada ona łagodnie gorzkawy smak i wspaniały, unikalny aromat, który jest lekko pieprzowy, delikatnie słodkawy ale o raczej męskim charakterze. Uważa się ją za afrodyzjak, szczególnie dla kobiet. Przez długi okres herbata z Chloranthus'a była bardzo populanym napojem w Indonezji. Roślina ta była powszechnie sadzona na plantacjach i sprzedawana na rynkach. Do czasu aż w XIXw Holenderski rząd kolonialny zakazał upraw Chloranthus'a, zamiast którego zaczął promować sadzenie i produkcję Herbaty (Camellia sinensis) na eksport. Od tamtego czasu herbata z Chloranthus'a stawała się coraz mniej popularna.
   Obecnie Chloranthus erectus i C. spicatus posiadają jedynie status mniej znanych ziół w niektórych regionach Południowo-Wschodniej Azji, np. w Indonezji są one składnikami tradycyjnych napojów ziołowych nazywanych Jamu. A konsumowanie herbaty z Chloranthusa jako zwykłego napoju, jest bardzo niespotykaną, prawie całkiem zapomnianą tradycją. Sporadycznie Chloranthus dodawany jest również do Herbaty z C. sinensis aby nadać jej jego aromat.
   Moim zdaniem jest to smutna historia. Ponieważ dla mnie Chloranthus to jedno z moich najlepszych odkryć zielarskich jakichkolwiek dokonałem. Uwielbiam jego zapach i mam nadzieję że pewnego dnia nadejdzie odrodzenie się popularność herbaty Chlorantusowej, na którą zasługuje ona nie tylko ze względu na wspaniały, unikalny aromat ale również i jej właściwości prozdrowotne.

   Znalazłem informacje o tym że młode liście mogą być spożywane na surowo jako warzywo. I że dawniej liście Chloranthus'a erectus były spożywane razem z wieprzowiną jako uroczusta potrawa w House Tambaran (świątynia tradycyjnych wierzeń) w regjonie Hagen w Nowej Gwinei.
   W moim własnym doświadczeniu, nawet młode, nie w pełni rozwinięte liscie C. ectus są zbyt gożkie i mocne w smaku aby traktować je jak warzywo. Ale zarówno jego młode i miękkie jak i starsze i twardsze liście, mogą być drobno posiekane i użyte jako wyjątkowa przyprawa.



          ZASTOSOWANIE MEDYCZNE

   Chloranthus erectus posiada długą historię zastosowania jako roślina lecznicza na ziemiach bedacych jego rdzennymi terenami, od Himalajów po Nową Gwineę. Ale pomimo że jest on wysoce ceniony jako ziołowy lek przez ludowych uzdrowicieli w wielu tubylczych społecznościach, i niektórych nowoczesnych zielarzy w kilku krajach Azjatyckich. Współcześnie jest on generalnie mniej znanyą rośliną leczniczą w tym regionie, prawie całkowicie nieznaną w innych krajach.
   Jedynie niewielka liczba badań naukowych została przeprowadzona aby odkryć składniki chemiczne C. erectus, i przetestować farmakologiczne działania tej rośliny. Ale razem z zapisami etnobotanicznymi o jego tradycyjnym zastosowaniu, mamy z nich całkiem wyraźny obraz leczniczej natury tego zioła.

    Liście, pędy i korzenie Chloranthus'a erectus są aromatyczne, z lekko gorzkawym, pieprznym smakiem. Ich właściwości opisywane są jako oczyszczające organizm z toksyn, przeciwzapalne, stymulujące, przeciwgoraczkowe, napotne, przeciwbakteryjne, hemostatyczne, wykrzyuśne, przeciwskurczowe, relaksujące mięśnie i stawy. Uznaje się je również za afrodyzjak, szczególnie dla kobiet.
   W terminologii Tradycyjnej Chińskiej Medycyny mówi się że zioło to udrażnia kanały meridianów i że posiada ciepłą i suchą naturę.

   Wszystkie części C. erectus są zazwyczaj używane świeże (preferowane ze względu na silniejsze działanie) lub suszone w formie naparów lub wywarów, ale można z nich również spożądzać nalewki. Wywary powinny być robione z ostrożnością, i napary również powinny być szczelnie przykrywane na czas zaparzania, aby zapobiec wyparowywaniu olejków eterycznych Chloranthus'a, którym to zawdzięcza on większośc swoich właściwości leczniczych. Preparaty te spożywane są w celu leczenia schorzeń takich jak :

- Gorączka. Zioło to jest szeroko stosowane w leczeniu różnego typu gorączek (łącznie z malaryczną) i związanych z nimi dolegliwości takich jak bóle ciała i osłabienie. Wywołuje ono pocenie i obniża gorączkę, znacząco przyśpieszając czas zdrowienia. Poza tym że pija się herbatę z jeog liści i pędów lub korzeni, w Mjanmie również leczy się gorączkę nacierając ciało przegotowanymi wcześniej i sproszkowanymi korzeniami.
   W wyniku testów na szczórach, przeciwgorączkowe działanie metanolowego ekstraktu z liści Chloranthus'a erectus porównano do działania standardowo używanego paracetamolu.
 
- Infekcje. Napary lub wywary z różnych części tej rośliny używane są do zwalczania wielu rodzajów infekcji takich jak przeziębienie, grypa, malaria, infekcje zoładkowe i choroby weneryczne.
   Metanolowy ekstrakt z liści Chloranthus'a erectus wykazały szeroki zakres działania ograniczającego rozwój zarówno Gram-ujemnych jak i Gram-dodatnich typów bakterii : Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, Pseudomonas aeruginosa, Ralstonia eutropha, Salmonella typhimurium.

- Stany zapalne. Zioło to jest często przyjmowane doustnie w celu leczenia różnego rodzaju stanów zapalnych jak zapalenia skóry, zapalenia płuc, reumatyzm i artretyzm. I jest ono również stosowane zewnetrznie, głównie w postaci okładów z pasty ze świeżych części tej rośliny, lub pasty z ususzonych i sproszkowanych części.
 
- Ciąża i poród. W Indiach i Indonezji napój z gotowanych pędów używany jest w celach antykoncepcyjnych. W Mjanmie i Indiach wywary ze zmiażdżonych liści lub korzeni (czasami z dodaną korą z Cinnamomum culilowan) stosowane sa jako środek przeciwskurczowy w czasie porodu aby przebiegał on z łatwością. Na Filipinach wywary z korzeni Chloranthus'a erectus są podawane kobietom jako środek poporodowy. Na zachodzie Jawy w Indonezji, zmiażdzone liście Chloranthus'a są podgrzewane i dawane do sporzycia jako środek poporodowy. Na Jawie, napary ze sproszkowanych korzeni Chloranthus'a z korą Cinnamomum culilowan są używane jako środek na rzucawkę poporodową, a w Chinach herbata z C. erectus pita jest jako środek na krwotoki poporodowe. Zioło to jest również używane jako remedium na wypadanie macicy.
   
- Dolegliwości układu oddechowego. Zioło to przyjmowane  jest na kaszel spowodowany przeziębieniem lub astma, pomaga ono w pozbyciu się flegmy.

- Bóle. Chloranthus erectus jest szeroko stosowany w celu uśmierzania różnych form bólów, od migren, bólów ciała, bóli krzyża, barków, stawów, po bóle klatki piersiowej lub zołądka.

- Skórcze mięśni. W Tradycyjnej Chińskiej Medycynie zioło to jest podawane na epilepsję. Jest ono również używane jako środek przeciwskórczowy podczas porodów oraz w celu łagodzenia astmatycznych spazmów płuc.

    Napary i wywary z Chloranthus'a erectus są również przyjmowane doustnie aby leczyć : kamienie nerkowe, miejscowe obrzęki, złamania kości, kontuzje, silne obrażenia, upośledzenia spowodowane przeciążeniami, oraz aby przyśpieszyć gojenie ran, lub zatrzymać wymioty.

  
    Zioło to jest również często stosowane zewnętrznie na wiele schorzeń : 

- W Indonezji i Chinach pasta ze sproszkowanych liści jest przykładana aby łagodzić kontuzje i złamania kości. W Indiach pasta z liści Chloranthus'a zmiksowanych z liścmi z Curcuma longa są przykładane na opuchnięty obszar miejsca złamania kości w celu zmniejszenia bólu i opuchlizny, a mazidła z Chloranthus'em uznawane są za bardo pomocne w terapii ostrych obrażeń. W Malezji zmiażdzone liście są przykładane na rany cięte w celu zatrzymania krwawienia.

- Na Filipinach liście są miażdźone i przykładane na wrzody a podgrzane liście przykłada się na zwichnięcia
 
- Pastę z młodych liści lub ekstrakt z liści stosuje się na stany zapalne.       

- Rozgniecione korzenie używane są do okładów na czyraki i karbunkuły

- Plemię Khamti z Arunachal Pradesh w Indiach, używa pastę z liści lub ekstrakt z liści na elefantyczne opuchlizny stóp.

 
    Wiele, jeśli nie większość ze swoich właściwości leczniczych, Chloranthus zawdzięcza swojej zawartości olejków eterycznych. Ususzone liście i pędy Chloranthus'a elatior z Wietnamu wydały 0.15% (v/w) olejku eterycznego, z głuwnymi składnikami : bicycloelemene, bicyclogermacene, delta-cadinene, germacrene-D, beta-ocimene, allo-ocimene, beta-pinene, beta-caryophyllene, beta-elemene i spathulenol.
    Chloranthus erectus zawiera również : seskwiterpeny [eudesmanes (neolitacumone B, multislactone A, chlospicate A, chloranthalic acid, chlorantholides A-F, chloranthones A-D, shizukolidol), guaianes (zedoalactone A and E), aromadendranes], sesquiterpene polymers, disesquiterpenoid (chloramultilide C), dwuterpenoidy [labdanes (elatiorlabdane)] i trójterpenoidy, secoeudesmanolide (chloranerectuslactone V), chloranthalactone B,  9-hydroxy-heterogorgiolide,  2-methoxy-3,4-methylenedioxybenzene formaldehyde, ferulic aldehyde, turpentine phenol,  4,5,7-trimethoxyflavonols, flavokawain A,  5-hydroxy-7,4 dimethoxyflavanone, beta-coumaric acid i beta-sitosterol.


 
   Chloranthus spicatus posiada bardzo podobny profil chemiczny do C. erectus, co uzasadnia stosowanie obu jako wzajemnych substytutów. Dlatego warto tutaj wymienić, że poza wieloma tradycyjnymi zastosowaniami które zostały już wymienione powyżej, C. spicatus jest również używany : w celu przyśpieszenia krążenia i leczenia wysokiego ciśnienia krwi, inwigoracji zdrowotnej, w terapii okołostawowego zapalenia barku i wypukłośći krążka lędźwiowego, aby zabić robaki pasożytnicze i zewnętrznie w leczeniu grzybicy woszczynowej.

   Nieznalazłe żadnej informacji o przeciwrakowym zastosowaniu C. erectus lub C. spicatus, ale obie te rośliny są dobrze znane ze swoich właściwości oczyszczających ciało, co jest bardzo ważnym jeśli nie najbardziej decydyjącym działaniem w walce z rakiem. A blisko spokrewnione z nimi rośliny Cloranthus multistachys, Chloranthus japonicus i Sarcandra glabra (syn. Chloranthus glaber), są używane jako zioła przeciwnowotworowe, nie tylko przez ziołoleczników ale również lekarzy oficjalnej medycyny w Chinskich klinikach. Jako że ich efektywnośc przeciwrakowa została potwierdzona we współczesnych badaniach naukowych. Np. tabletki z S. glabrasą są klinicznie stosowane jako terapia wspomagająca leczenie białaczki i raka trzustki i wątroby, i znajdują się w Farmakopei Chińskiej Republiki Ludowej.
   Związki terpenoidowe wyizolowane z Chloranthus'a japonicus wykazały hamujące działanie przeciwko wirusowi HIV.


     Przeciwwskazania

  Brak jest danych o jakichkolwiek efektach ubocznych consumpcji Chloranthus'a erectus. Ale znalazłem informacje o tym że Chloranthus spicatus może być trujący po przedawkowaniu, i że Chloranthus serratus nie powinien być używany przez kobiety w ciąży.
  W artykule naukowym zatytułowanym ,,Ethnomedicinal Analysis of Toxic Plants from Five Ethnic Groups in China'', autorzy napisali że Chloranthus erectus (roślina w całości) to zioło o poziomie toksyczności określonym jako ,,niski''. Dla porównania, Gynura procumbens (roślina w całości) została również zaklasyfikowana jako zioło o niskiej toksyczności, z kolei Gingko biloba - nasiona i liście, Polygonum hydropiper - cała roślina i Cheliodonium majus - cała roślina, wszystkie zostały opisane jako zioła o średnim poziomie toksyczności.
 


          ZASTOSOWANIE AROMATERAPEUTYCZNE

   Chloranthus erectus posiada prawdziwie unikalny zapach. Prawdziwie, bowiem jego zapach nie jest poprostu unikalną kombinacją nut które już dobrze znamy, jak nuty eukaliptusów, cytrusów i sosen połączone razem w zapachu Kalistemona. Woń Chloranthus'a jest tworzona przez rzadkie substancje chemiczne, z których wiele znaleźć można jedynie w gatunkach Chloranthus'a i żadnych innych roślinach na ziemi, dlatego nie można jej porównać do innych zapachów. Można go jedynie opisać jako lekko pieprzny i męski, ale jednocześnie łagodnie słodki, delikatnie rozgrzewający i stymulujący.
   Olejek eteryczny z C. erectus bez wątpienia posiada wielki potencjał w perfumerii i aromaterapii. Prawdopodobnie większość mocy leczniczej dającej temu ziołu jego właściwości takie jak przeciwbólowe i przeciwskórczowe, zawdzięczane jest jego zawartości substancji lotnych. Dlatego wyekstraktowany olejek eteryczny może być nawet bardziej dogodny i efektywny w leczeniu pewnych dolegliwości niż herbatki z Chloranthus'a ze swoją niską zawartością olejków.
   Ale na chwilę obecną nikt nie produkuje olejku eterycznego z Chloranthus'a ponieważ roślina ta nie jest comercyjnie uprawiana, i bardzo trudno jest go kupić nawet w postaci suszonego zioła. I bardzo szkoda że tak jest.  
 






































































 

     Źródła

'' Thai Herbal Medicine: Traditional Recipes for Health and Harmony '' - Nephyr Jacobsen, C. Pierce Salguero, Simon and Schuster 2014

'' The medicinal plants of Myanmar '' - Robert A. DeFilipps, Gary A. Krupnick, Department of Botany, National Museum of Natural History, Smithsonian Institution 2018

'' Plant Resources of South-East Asia No 16 Stimulants '' - H.A.M. van der Vossen and M. Wessel, Backhuys Publishers, Leiden 2000

'' Medicinal Plants Of The Asia-pacific: Drugs For The Future? '' - Christophe Wiart, World Scientific 2006

'' Encyclopedia of Traditional Chinese Medicines - Molecular Structures, Pharmacological Activities, Natural Sources and Applications: Vol. 6: Indexes '' - Jiaju Zhou, Guirong Xie, Xinjian Yan, Springer Science & Business Media 2011

Medicinal Plants for Treating Musculoskeletal Disorders among Karen in Thailand - Rapeeporn Kantasrila, Hataichanok Pandith, Henrik Balslev, Prasit Wangpakapattanawong, Prateep Panyadee and Angkhana Inta

Encyclopedia of Traditional Chinese Medicines - Molecular Structures, Pharmacological Activities, Natural Sources and Applications: Vol. 5: Isolated Compounds T—Z, References, TCM Plants and Congeners - Jiaju Zhou, Guirong Xie, Xinjian Yan, Springer Science & Business Media 2011 

Ethnomedicinal Analysis of Toxic Plants from Five Ethnic Groups in China - Huyin Huai, Qinqin Dong and Aizhong Liu

Ethnomedicinal studies of the Khamti tribe of Arunachal Pradesh - AK Das, Hui Tag

LOCAL USE OF FOREST PRODUCTS IN KUYONGON, SABAH, MALAYSIA - Jacob Andersen, Christina Nilsson, Thomas de Richelieu, Herdis Fridriksdottir, Januarius Gobilick, Ole Mertz and Quentin Gausset

Medicinal plants used by the villagers of a Sundanese communityin West Java, Indonesia - Katrin Roosita, Clara M. Kusharto, Makiko Sekiyama,Yulian Fachrurozi, Ryutaro Ohtsuka

CROSS-CULTURAL ETHNOBOTANICAL EXPLORATION OF DIVERSITY AND UTILIZATION OF MEDICINAL PLANTS IN KARBI ANGLONG DISTRICT, ASSAM, NORTHEAST INDIA - Robindra Teron 

Traditional Tai-Khampti medicinal plants to cure fractured bones - Sheelawati Monlai, H. Lalramnghinglova and A. Arunachalam

Taxonomy of ethnomedicinal botanicals and documentation of ethnomedicinal practices traditionally used by three selected ethnolinguistic communities in Mindanao, Philippines - Lagunday, Noel E.; Cabana, Veneracion G

Evaluation of anti-inflammatory potential of Chloranthus erectus (Buch.-Ham.) Verd. leaf extract in rats. - Tag H, Namsa ND, Das AK, Kalita P, Mandal SC

Antipyretic and antibacterial activity of Chloranthus erectus (Buch.-Ham.) Verdcourt leaf extract: A popular folk medicine of Arunachal Pradesh - Hui Tag, Nima D. Namsa, M. Mandal, P. Kalita, A.K. Das, and S.C. Mandal

Terpenoids from Chloranthus elatior - Chang-Li SUN, Huan YAN, Xu-Hong LI, Xue-Fang ZHENG,
and Hai-Yang LIU

Chlorantholides A–F, eudesmane-type sesquiterpene lactones from Chloranthus elatior - Fei Wanga, Dong-Sheng Zhou, Guo-Zhu Wei, Fu-Cai Ren, Ji-Kai Liu

Chloranthones A – D: Minor and Unprecedented Dinor‐Eudesmenes from Chloranthus elatior - Shu‐Ting Liu  Juan Xiong  Yu Tang  Wen‐Xuan Wang  Van‐Binh Bui  Guang‐Lei Ma  Ya Huang  Yun Zhao  Guo‐Xun Yang  Jin‐Feng Hu

Chloranerectuslactone V, a New Sesquiterpene from Chloranthus erectus Verdc. -  Thu Huong, Tran; Van Thong, Nguyen; Thi Minh, Tran; Huyen Tram, Le; Tuan Anh, Nguyen; Duc Cuong, Ho; Van Cuong, Pham; V. Ca, Diep

Composition of Essential Oils from Chloranthus elatior and Ch. spicatus from Vietnam - Tran Dinh Thang, Do Ngoc Dai, Isiaka A Ogunwande

PHYLOGENY OF CHLORANTHUS (CHLORANTHACEAE) BASED ON NUCLEAR RIBOSOMAL ITS AND  PLASTID TRNL-F SEQUENCE DATA -   HONG-ZHI KONG, ZHI-DUAN CHEN, ANDAN-MING LU

The complete chloroplast genome of medicine and horticultural plant Chloranthus spicatus (Chloranthaceae) - Xing-Yu Liao, Xue-Die Liu, Yu-Ting Jiang and other

Constituents from Chloranthaceae plants and their biological activities - Manli Zhang, Dan Liu, Guiqiang Fan, Ruxing Wang, Xinghua Lu, Yucheng Gu and Qing-Wen Shi